Як часто буває: приходиш з роботи, сил немає, продуктів теж небагато, та й взагалі готувати ліньки, а от з’їсти чогось смачненького хотілося б. Можна, звісно, замовити доставлення їжі. Або все ж таки витратити десять хвилин, пошкребти по засіках і приготувати кулінарний мінішедевр.
Спеціально для таких ситуацій Тутка зібрав найпопулярніші та найпростіші рецепти з TikTok та YouTube, які допоможуть смачно та ситно поїсти, здивувати друзів та залишатися на кулінарній хвилі.
Сосиски в бубликах
Проста та ситна закуска зі звичайних інгредієнтів з оригінальною подачею.
Інгредієнти:
- сосиски;
- бублики;
- молоко;
- сир;
- сметана/майонез.
Спосіб приготування:
- Нанизуємо бублики на сосиски. Для цього радимо підібрати в магазині вироби правильного діаметра. На одну сосиску йде близько 6-7 бубликів.
- Замочуємо заготовлення у молоці приблизно на 10-15 хвилин. Важливо стежити, щоб бублики не перетворилися на кашу.
- Укладаємо заготовлене у форму для випічки та змащуємо сметаною або майонезом. Зверху посипаємо тертим сиром і відправляємо в духовку, розігріту до 180-200 градусів на 10 хвилин.
Оладки з банана
Інгредієнти:
- банани – 3 шт.;
- яйця – 3 шт.;
- кислий йогурт – 200 г;
- заморожені ягоди – 100 г;
- вівсянка – 4 ст. л.
Спосіб приготування:
- Усі інгредієнти кладемо в одну миску та збиваємо блендером.
- Обсмажуємо по 1 хвилині з кожного боку.
- До речі, для приготування цієї страви також можна використовувати почорнілі та перезрілі банани, які зазвичай мають неапетитний вигляд, а викидати шкода.
Читайте також: 16 рецептів, побачивши які так і хочеться вигукнути: «І все? Так легко!»
Ньоки
Ньоки, або італійські галушки, стали дуже популярними не лише у себе на батьківщині, але й у всьому світі. З них легко і швидко можна приготувати ситний обід або вечерю і зробити це з дітьми!
Інгредієнти:
- картопля молода – 700 г (6-7 шт.);
- жовток – 1 шт.;
- борошно – 80 г (0,5 склянки об’ємом 250 мл);
- сіль/перець – на смак.
Спосіб приготування:
- Чистимо і відварюємо картоплю до повної готовності.
- Розминаємо готову картоплю будь-яким способом – вилкою, товкачем або блендером.
- Поступово додаємо борошно та спеції та ретельно замішуємо тісто. За бажанням можна додати ще й броколі – так буде корисніше.
- Ділимо готове тісто на маленькі шматочки та формуємо ньоки. В оригіналі вони овальні, але можна надати їм будь-якої форми (і покреативити з дітьми). Розмір – трохи менше від очищеного волоського горіха.
- Кип’ятимо воду та невеликими порціями варимо ньоки від 1 до 2 хвилин. При готовності вони виринають на поверхню.
- Розкладаємо по тарілках. Можна подавати з улюбленим соусом.
Сендвічі без хліба
Якщо вдома раптом не було хліба, а так хочеться бутерброд, то цей рецепт врятує становище.
Інгредієнти:
- картопля – 1 шт.;
- сир;
- ковбаса;
- яйце – 1 шт.;
- панірувальні сухарі.
Спосіб приготування:
- Відварюємо картоплю, остуджуємо та ріжемо на скибочки шириною приблизно 1 см.
- Обкатуємо скибочки в паніруванні та викладаємо на розігріту сковорідку.
- Підрум’янюємо заготовки наших сендвічів з одного боку, перевертаємо та викладаємо зверху декілька слайсів сиру та ковбаси, накриваємо зверху ще однією скибочкою картоплі.
Паста з фетою та чері
Інгредієнти:
- спагеті – 130 г;
- сир фета – 130 г;
- помідори чері – 350 г;
- олія оливкова – 60 мл (4 ст. л.);
- сіль собі на смак;
- перець чорний мелений – до смаку;
- часник – 2 зубчики;
- орегано сушений – 0,5 ч. л.;
- базилік свіжий – 1-2 гілочки.
Спосіб приготування:
- На дрібній тертці натираємо часник.
- У форму для запікання кладемо фету одним шматком, а довкола нього викладаємо цілі помідори. Поливаємо все оливковою олією (3 ст. л.), зверху висипаємо чорний перець, орегано та часник. Ставимо у розігріту духовку на 30 хвилин при 200 градусах.
- Через 20 хвилин кип’ятимо воду, додаємо сіль і оливкову олію, що залишилася. Висипаємо туди спагеті та варимо до готовності.
- Коли сир фета підрум’яниться, а помідори потріскають та виділять сік, виймаємо форму з духовки.
- Лопаткою розминаємо та перемішуємо сир, помідори й сік, що виділився, в однорідний соус. Якщо рідини мало, доливаємо 1-2 ст. л. води з-під макаронів. Додаємо дрібно нарізаний базилік.
- Спагеті відкидаємо на друшляк і перекладаємо в гарячий соус.
- Все перемішуємо та залишаємо на 1 хвилину, щоб соус увібрався в спагеті. Паста подається гарячою.
Сніданок із яйцем
Інгредієнти:
- хліб для тостів;
- сир;
- ковбаса;
- яйце – 1 шт.;
- кетчуп.
Спосіб приготування:
- Збираємо бутерброд: скибочку хліба намащуємо кетчупом і викладаємо начинку із сиру та ковбаси.
- Накриваємо зверху хлібом і робимо у ньому ложкою заглиблення.
- У заглиблення розбиваємо яйце.
- Відправляємо в духовку на 10 хвилин за 180 градусів.
Перекус до школи за 10 хвилин
Інгредієнти:
- кефір – 100 мл;
- яйце – 1 шт.;
- сода – 1/4 ч. л.;
- сіль – до смаку;
- олія оливкова – 1 ст. л.;
- борошно рисове – 50 г;
- сир твердий – 80 г.
Спосіб приготування:
- У кефір додаємо соду, добре перемішуємо. Збиваємо яйце, солимо до смаку, ще раз перемішуємо. Поступово вводимо борошно, ретельно розмішуючи, щоб тісто вийшло, як на млинці. Наприкінці додаємо оливкову олію.
- Натираємо сир на великій тертці, ставимо розігріватися сковороду.
- На розігріту суху сковороду виливаємо тісто, роблячи з нього млинець.
- Коли верх схопиться, посипаємо частиною сиру.
- Складаємо навпіл і ще тримаємо по пів хвилини з кожного боку.
Шоколадні нагетси
Спочатку слово “нагет” означало “золотий самородок”. Потім воно плавно перекочувало на кухню, перетворившись на страву зі шматочків курячої грудки в паніруванні. Ми ж пропонуємо вам зовсім революційний рецепт — нагетси з шоколадом.
Інгредієнти:
- шоколад;
- хліб для тостів;
- яйця;
- панірувальні сухарі.
Спосіб приготування:
- Хліб трохи розкачуємо качалкою, всередину кладемо по шматочку шоколаду.
- Накриваємо другою скибочкою хліба, ножем або за допомогою кухля вирізаємо нагетси з центру тосту.
- Опускаємо в яйце і зліплюємо краї, остаточно формуючи закритий кружечок із шоколадом усередині.
- Паніруємо у сухарях.
- Обсмажуємо на сковороді до рум’яної скоринки.
Лайфхак. Замість панірування можна використовувати скоринки, що залишилися від тостів під час приготування. Висушуємо в духовці до стану сухарів і натираємо на тертці. І проста альтернатива готовому паніруванню перед нами.
Жульєн у хлібі
Інгредієнти:
- булочки – 6 шт.;
- печериці – 600 г;
- оливкова олія;
- часник – 2 зубчики;
- філе куряче – 300 г;
- сир твердий –180 г;
- сіль/спеції до смаку;
- сметана (20%) – 150 г.
Спосіб приготування:
- На оливковій олії обсмажуємо часник.
- Додаємо порізану кубиками курячу грудку.
- Солимо і додаємо спеції до смаку.
- Коли курка посмажилася, перекладаємо її в окрему тарілку, а на тій же сковороді готуємо гриби до випаровування всієї вологи.
- На булочці відрізаємо «шапочку» і вирізаємо м’якоть, але не всю: близько 1 см з обох боків залишаємо.
- На дрібній тертці тремо сир, додаємо туди сметану та перемішуємо.
- Змішуємо гриби, курку і сир зі сметаною і наповнюємо сумішшю булочки.
- Зверху посипаємо сиром, закриваємо хлібною кришечкою та ставимо на 10 хвилин у розігріту до 180 градусів духовку.
Піццекекси
Інгредієнти:
- яйце – 1 шт.;
- борошно – 2 ст. л.;
- розпушувач – 1 ч. л.;
- сметана – 1 ст. л.;
- сир – 200 г;
- ковбаса – 100 г;
- помідори чері – 10 шт.
Спосіб приготування:
- Змішуємо яйця, розпушувач та сметану.
- У суміш, що вийшла, додаємо порізані сир, ковбасу й помідори та все це перемішуємо.
- Заповнюємо форми для кексів та відправляємо в духовку на 20 хвилин.
Запечені пельмені
Інгредієнти:
- пельмені – 500 г;
- гриби – 300 г;
- часник – 2 зубчики;
- вершки – 200 мл;
- сир – 100 г;
- перець/сіль до смаку.
Спосіб приготування:
- Обсмажуємо цибулю, потім до неї додаємо гриби та часник.
- Додаємо сіль та перець.
- Додаємо молоко та сир. Продовжуємо готувати на сковороді до загусання маси та розплавлення сиру.
- Пельмені обсмажуємо у фритюрі або на сковороді до золотистої скоринки. Перекладаємо у форму для запікання чи горщики.
- Зверху поливаємо сумішшю, що вийшла, і посипаємо сиром.
- Ставимо в духовку на 5-10 хвилин.
«Райська насолода» в домашніх умовах
Інгредієнти:
- згущене молоко – 1 банка (400 г);
- кокосова стружка – 150 г;
- масло вершкове – 180 г;
- шоколад – 3 плитки (300 г).
Спосіб приготування:
- Ставимо каструлю на розігріту плиту і змішуємо в ній згущене молоко, кокосову стружку і масло. Готуємо доти, доки маса не стане густою та однорідною.
- Отриману суміш викладаємо у форму та утрамбовуємо. Попередньо можна помістити у форму харчову плівку, щоб суміш потім було легше звідти діставати.
- Розрізаємо масу на «цеглини».
- Розтоплюємо шоколад і занурюємо в нього шматочки.
- Ставимо в холодильник на 30 хвилин.
А які швидкі та легкі рецепти є у вашому виручай-списку?