Як розібратися у видах кави

Кава – другий за кількістю вживання напій після води. У світі популярний не один десяток кавових напоїв, і заплутатися в їх особливостях зовсім не дивно. Особливо якщо врахувати, що в основному вони складаються з одних і тих же інгредієнтів та відрізняються лише порядком їх розташування і способом приготування.

З Тутка ви за дві секунди зрозумієте різницю між лате та капучино і, можливо, відкриєте для себе нові види кави.

Еспресо

Еспресо — міцна чорна кава. Для її приготування невелика кількість майже кип’ячої води під тиском пропускається через дрібно помелені кавові зерна. Напій виходить кремоподібним та ніби густим. Це відбувається через наявну в еспресо емульсію з крапельок олії.

Допіо

кава

Допіо або подвійний еспресо — це подвійна порція міцної чорної кави. Дві порції еспресо в одному горнятку.

Ристрето

Ристрето — це еспресо, в приготуванні якого є один нюанс: для створення однієї порції ристрето використовується та сама кількість кави, що і для еспресо, але разом з цим береться півпорції води. Таким чином в готовому напої утворюється подвійна доза кофеїну, а сама кава виходить темнішою, концентрованою, а до свого смаку солодшою.

Лунго

Лунго — кава менш міцна, але більш гірка, аніж еспресо. У процесі приготування через порцію кавових зерен для еспресо пропускається додаткова порція гарячої води. У порівнянні з еспресо порція лунго виходить значно більшою, а смак напою стає більш «водянистим».

Читайте також: 5 способів зварити вдома каву крутіше, ніж в дорогих кав’ярнях

Американо

кава

Американо — порція еспресо з доданою поверх неї гарячою водою. Зазвичай співвідношення інгредієнтів в напої становить 1:1 або 1/3 еспресо і 2/3 води. Смак виходить менш міцним і більш м’яким, ніж в еспресо.

Ред ай (Red eye)

Напій Ред ай (від англ. Red eye — «червоне око») — ударна доза кофеїну, отримана шляхом поєднання еспресо та кави з крапельної кавоварки (або заварної кави). Варіантами Ред ай також вважаються блек ай (black eye) – кава з 2 порціями еспресо і дед ай (dead eye) – з 3 порціями еспресо.

Макіато

За основу макіато також беруть еспресо, але для більш м’якого смаку до кави в напій додається невелика кількість пропареного молока з пінкою. Для класичного макіато використовується 1 порція еспресо, але є варіації макіато, які можуть містити 2 або більше порцій еспресо.

Кортадо

кава

Кортадо — кавовий напій родом з Іспанії, до складу якого входять еспресо і гаряче молоко в пропорції 1:1. Молоко використовується в кортадо насамперед для того, щоб знизити міцність та гіркоту еспресо. Воно може бути злегка спіненим, але не матиме пишної пінки, як в капучино.

Лате

Щоб приготувати лате, до порції еспресо додають 175-240 мл підігрітого та спіненого молока і невелику кількість молочної піни. За своїм складом лате схоже на капучино, але піни в ньому значно менше, а молока значно більше.

Капучино

Капучино — напій на базі еспресо з додаванням підігрітого та спіненого парою молока й молочної піни. На відміну від лате, в ньому менше молока, а пінна шапка в цьому напої товстіша (приблизно 2-3 см проти 1 см піни у лате).

Часто верхній шар капучино посипають шоколадом або корицею.

Флет-вайт

кава

Флет-вайт — кавовий напій, що складається з еспресо та приготовленого на парі молока з мікропіною. У ньому менше піни, ніж в лате, а співвідношення кави до молока вище. Також молоко у флет-вайт має більш оксамитову, кремову консистенцію, що дає змогу еспресо домінувати в смаку напою.

Еспресо кон панна

кава

Щоб отримати еспресо кон панна, зверху на порцію еспресо додаються міцні, густо збиті вершки. Від цього смак напою стає дуже м’яким, ніжним і солодкуватим.

Бреве

кава

Кава бреве чимось схожа на лате, але має ще більш м’який смак через наявність у складі вершків. У його приготуванні поверх еспресо наливається не просто молоко, а молоко, наполовину змішане з вершками. Класичний рецепт також передбачає невеликий об’єм напою і рівну кількість еспресо та молока з вершками в чашці.

Марокіно

кава

Батьківщиною марокіно є сонячна Італія. До складу цього напою крім еспресо входять збите молоко і шоколад (какао-порошок в деяких рецептах). Для приготування марокіно шоколадом або какао покривається дно чашки, поверх додається еспресо, а потім спінене молоко. Часто верх напою також прикрашається какао-порошком.

Мокко

кава

Як і лате, мокко (він же мокачино) створюється на еспресо з додаванням гарячого молока, але до його складу також входить шоколад, а часто ще й шапка зі збитих вершків.

Фрапе

кава

Фрапе — напій, приготований з кави, води, цукру та молока з додаванням розколеного льоду. На відміну від багатьох інших кавових напоїв, за основу класичного фрапе беруть не еспресо, а розчинну каву. У процесі приготування кави цукор і невелику кількість води збивають до утворення густої піни. Після вміст переливають в сервірувальну склянку, додають туди лід, холодну воду та молоко. Подають фрапе з соломинкою, адже кавова піна багатьом здається занадто гіркою.

За матеріалами

ТУТКА - Відпочивай корисно
Як розібратися у видах кави