10 способів зрозуміти, що перед вами свіжі й смачні продукти, а не харчове сміття

Коли ми приходимо до продуктової крамниці, то просто очі розбігаються: лише яйця можуть бути представлені десятком різних виробників. Свіжість і якість одних продуктів ми можемо оцінити в супермаркеті або на ринку, інших — тільки коли принесемо покупки додому або дістанемо їжу, яка зберігалася в холодильнику.

Ми в Тутка хочемо зберегти гроші при виборі продуктів, а також не нашкодити собі неякісною їжею, тому дізналися хитрощі, які допоможуть купити свіжу та максимально корисну їжу.

Яйце свіже, якщо жовток посередині

Коли ви розбиваєте яйце, подивіться на жовток. Якщо він розташований посередині, навколо нього чітке коло білка, то таке яйце свіже. Також сам жовток повинен бути об’ємним; якщо він плоский, то не варто його їсти. Якщо білок не має визначених меж, яйце розпливається, це може бути ознакою, що перед вами зіпсована їжа.

Ось іще один спосіб перевірити якість: покладіть сире яйце в шкаралупі у воду. Якщо воно на дні — гарної якості. Якщо один край виплив — яйце вже не першої свіжості, але в їжу придатне. Якщо спливло — сміливо викидайте.

Стиглість авокадо можна визначити за «хвостиком»

їжу

Пропонуємо легкий спосіб перевірити, наскільки авокадо стигле. Погляньте на його «хвостик». Спробуйте його витягнути: якщо його легко висунути, то перед вами стигле авокадо. Якщо «хвостик» вийняти не виходить, то такий плід поки не дозрів.

У гарного гарбуза звук «порожнечі»

їжу

Щоб визначити, наскільки перед вами гарний гарбуз, постукайте по ньому. Послухайте звук. Якщо він такий, наче всередині гарбуза порожнеча, то такий овоч можна нести на касу. А з зовнішньої сторони плід повинен бути твердим.

Читайте також: 19 кухонних хитрощів, які можна передавати дітям і онукам у спадок

Йогурт, який розділився на шари, не треба викидати

Іноді ми, навпаки, викидаємо те, що в їжу годиться. Наприклад, коли на йогурті з’являється зверху шар води. Такий продукт можна їсти. Це — сироватка, в якій містяться поживні речовини. Вона безпечна, тому можна просто перемішати йогурт, щоб отримати однорідну консистенцію.

Риба мусить бути пружною

їжу

Завжди перевіряйте текстуру свіжої риби. Натисніть на її тіло пальцем. М’ясо має повертати колишню форму, а луска повинна бути твердою та міцно триматися. Також не забувайте поглянути рибі в очі: вони мусять бути без білого нальоту і не запалими.

Біля курки не має бути рідини

Коли вибираєте курку, оберіть ті шматки, біля яких не зібралося багато рідини. Якщо ви взяли заморожену курку з морозильної камери, а навколо продукту багато льоду, немовби курка лежить в замерзлій калюжі, таке м’ясо може бути небезпечним. До речі, також варто уникати курку з дуже червоною шкірою.

У кокосовій олії легко визначити наявність домішок

Виявити домішки інших олій в рідкій кокосовій легко. Поставте її в холодильник на 30 хвилин. Кокосова олія затвердіє, а інші добавки відокремляться і будуть мати вигляд окремого шару.

Під першим шаром лушпиння шкірки не має бути плям

їжу

Візьміть цибулину та зазирніть під перший шар шкірки. Якщо ви побачите плями, немовби бляклі — на цибулі є пліснява. Не варто купувати такий овоч.

Краще обирати лимони насиченого кольору

Стиглість лимона можна легко визначити на око. Насичено жовтий колір і гладкість шкірки — ознаки, за якими можна розпізнати, що перед вами зрілий плід. Блідо-жовтий колір і зеленуваті відтінки відкриють правду про те, що такий лимон не варто купувати.

Купуйте каву в зернах

їжу

Кавоманам пропонують не купувати мелену каву. Тому що цей улюблений продукт часто фальсифікують: в подрібненому вигляді важко сказати, що саме знаходиться в цьому порошку. Адже до меленої кави можна додати, наприклад, жолуді, смажену кукурудзу й тирсу. Але такий продукт купувати не хочеться. Щоб цього уникнути, можна придбати каву в зернах і перемолоти її самостійно або в магазині.

А як ви вибираєте якісні та корисні продукти?

Джерело

ТУТКА - Відпочивай корисно
10 способів зрозуміти, що перед вами свіжі й смачні продукти, а не харчове сміття