5 причин, чому люди залишаються в токсичних стосунках

У кожній парі сьогодні є певний рівень токсичності, — в цьому переконаний психотерапевт Джинні Лав Томпсон. Якщо злети та падіння в стосунках — нормальна річ, не менш розумним рішенням буде вміти відпустити. Та сказати легше, аніж зробити.

Саме з цією думкою, ми вирішили глибше копнути у царині психології та відшукати причини, чому люди довгий час живуть у токсичних стосунках та не хочуть їх розірвати. А ще в статті ви знайдете реальні історії інтернет-користувачів, як вони впоралися із деструктивними стосунками.

1. Люди бояться самотності

Згідно із дослідженнями, люди бояться розірвати замкнене коло болю саме через можливість залишитися на самоті: “краще вже “будь-хто”, лише б самому не бути”. Суспільство іноді нав’язує нам неправильні стереотипи, що самотнім бути погано. Та це абсолютно не так.

2. Низька самооцінка

Вчені визначили, що люди з заниженою самооцінкою більш схильні перебувати у токсичних стосунках. Після тривалого аб’юзу та токсичного поводження, такі особи переконані, що саме вони — причина токсичного ставлення їх партнерів. Знижена самооцінка ставить під сумнів людську гідність та їхній вклад у стосунки.

Читайте також: 18 щирих історій про те, що любов має тисячу облич

3. Відчуває особисту відповідальність за партнера та його вчинки

стосунках

Після неприємних моментів та сварок аб’юзер перекручує все так, що його партнер стає винним у його невдачах, навіть якщо це не так. Таке явище загальновідоме під назвою газлайтинг.

Схожа поведінка розвивається поступово, тож людині важко усвідомити, наскільки все серйозно. Ознаки газлайтингу — відчуття тривожності, сум’яття, недовіра до себе та до слів і вчинків партнера.

4. Віра в те, що усе ще зміниться

Люди, які роками живуть в токсичних стосунках, в них і залишаються. Вони кохають своїх супутників по житті та свято вірять, що “якось” все налагодиться та стосунки можна буде врятувати. Негативну поведінку чоловіка/жінки ці люди пояснюють несприятливими життєвими обставинами, всю відповідальність за стосунки беруть на себе. Та, на жаль, проблеми лише ускладнюються, і з часом вже нічого не можна виправити.

5. Бояться відкинення

стосунках

І остання причина того, що люди перебувають в токсичних стосунках — страх перед відкиненням в майбутньому, неможливість знайти собі нового партнера. І ті особи, які не вірять в себе, важко висловлюють свої думки, бажання, страхи.

Бонус: Життєві історії від інтернет-користувачів, які пережили токсичні стосунки

  • “Я досить довго перебував у токсичних стосунках. Коли все завершилося, я сказав собі, що якщо не зміню чогось кардинально, то повернуся туди, де був. Отож, я вирішив поїхати в подорож по країні. І щоразу, коли мені ставало погано на серці, я казав собі: Так, я нещасний, та я не дозволив людині, яка казала, що кохає мене, обходитися зі мною, як зі сміттям. Я залишив усе далеко позад себе.
    З того часу вже минули роки, зараз мені значно краще. Я звернувся за допомогою до фахівця, багато чого випробував, — і сьогодні я став значно щасливішим. І я щасливий, що тоді поїхав”.
  • “Не варто було жити в токсичних стосунках. Озираючись назад, це варто було зробити значно, значно раніше. Розрив був болісним та жахливим, проте сьогодні я стала набагато щасливішою”.
  • “Я 3 роки жила у нездорових стосунках з людиною, яка їх і зіпсувала. Яке ж це неймовірне відчуття — бути по той бік пекла. А як страшно жити в самому пеклі!”
  • “Він провокував мою тривожність, в мене немовби вузол у шлунку зав’язувався. А чи подобаюся я йому сьогодні? А може він захоче розійтися зі мною завтра? Благатиме залишитися у середу? Я ніколи цього не знала напевно. Тоді я зрозуміла, що ці стосунки були нездоровими найперше для мене. Я духовно задихалася. До мене нарешті дійшло те, що вже давно зрозуміли мої рідні/друзі: Я заслуговую кращого. Коли я усвідомила, що сама буду щасливіша, аніж з ним, я неначе ще раз на світ народилася.
    Навіть якщо вийти з токсичних стосунків дуже складно, ваше майбутнє “я” лише за це подякує”.
  • “Одного разу я проплакала всю ніч, а він дивився на мене з такою жорстокістю в очах, немовби втішався з моїх мук. І тоді я зрозуміла, що партнер має стати для мене порятунком, а не загибеллю. І наступного дня я порвала з ним. Сьогодні я закохана в прекрасного чоловіка, він прекрасно до мене ставиться”.

А ви переживали схожі токсичні стосунки? Ваші знайомі? Як виходили з них?

За матеріалами

ТУТКА - Відпочивай корисно
5 причин, чому люди залишаються в токсичних стосунках