8 кулінарних лайфхаків, які так спростять процес приготування їжі, що йти в ресторан вже не захочеться

Що гріха таїти, всі ми любимо різні смаколики, а деякі ще й обожнюють метушитися біля плити. Згідно з опитуваннями, в середньому людина проводить на кухні 6,5 годин на тиждень. При цьому задоволення від готування отримує лише кожна 3-тя. І саме завдяки таким ентузіастам ми все більше пізнаємо те, як довести звичні страви до досконалості.

Ми в Тутка знаємо кілька схожих секретів. І повірте, тепер прості макарони виходять у нас смачніші, аніж вишукана ресторанна паста.

1. Готуємо пасту, як справжні італійці

Здається, немає простішої страви, аніж паста, але навіть в її приготуванні є свої нюанси. Каструлю краще взяти не менше ніж на 6 л. У неї радимо налити більше води, щоб вона займала 3/4 всього об’єму, інакше паста стане м’якою і липкою. А якщо будете подавати макарони в соусі, то не варто додавати до води масла: це покриє їх плівкою і не дасть виробу насититися.

страви

І головне, варіть пасту приблизно на 1-2 хвилини менше, ніж вказано на пакуванні. А потім перекладіть її в кип’ячий соус і таким чином доведіть до готовності. І не бійтеся такого експерименту. Наприклад, шеф-кухар Майкл К’яреллі взагалі радить недоварювати макарони цілих 4 хвилини, щоб дати їм довше насититися соусом.

2. Хрустка рибна скоринка – це просто

Добитися хрусткої скоринки не завжди можуть навіть професійні кухарі. Але насправді це не найскладніше завдання, і головне тут – терпіння та уважність. Вибір сковороди теж грає роль. Антипригарна не підійде: на ній риба ніколи не підсушиться; чавунна теж, бо передає інші запахи та смаки. А ось сковорода з нержавіючої сталі – ідеальний варіант.

На середньому або сильному вогні розігрійте олію доти, поки вона не почне злегка диміти. Покладіть рибу шкіркою вниз в центр сковороди та щільно притисніть. Вона прилипне, але це нормально. Тепер рекомендуємо почекати 3-4 хвилини. За цей час вийде вся волога, а шкірка почне відходити та підрум’янюватися. На цьому етапі переверніть шматок та обсмажте на маленькому вогні з іншого боку.

Читайте також: 9 кулінарних секретів з Китаю, які так класні, що їх треба передавати з покоління в покоління

3. Яєчня теж має свої таємниці

страви

Смажити яєчню рекомендують на слабкому вогні на маслі. Вершкове чи рослинне – вибирати вам. Яйця треба розбивати дуже близько до дна сковороди, щоб жовток не луснув і не розтікся. Далі треба розрізати щільний внутрішній білок, щоб він розтікся і змішався з рештою рідкою масою. Для цього проведіть кінчиком ножа навколо жовтка.

4. Знаємо гарний спосіб і сковороду очистити, і соус приготувати

Після смаження м’яса або овочів на сковороді або запікання їх на деку на дні посуду залишаються пригорілі шматочки й жир. Мало хто знає, що з цього можна зробити смачний соус.

В кулінарії широко відома проста кулінарна техніка – деглазування. У посуд, в якому ви щойно готували їжу, влийте ароматну рідину. Це може бути м’ясний або овочевий бульйон. Додати треба близько 1 склянки рідини, потім довести до кипіння і тушкувати доти, поки соус википить наполовину і загусне.

5. Гарячий шоколад можна зробити ще смачнішим

А таким неочевидним секретом поділився користувач Reddit: «Всі знайомі називають мій гарячий шоколад найкращим. Але я використовую звичайний розсипний, просто додаю в нього молоко та дрібку солі. Чомусь так він стає більш шоколадним». Річ у тім, що завдяки натрію, що міститься в солі, рецептори працюють активніше, і солодкий смак посилюється.

6. Таємний інгредієнт томатного соусу

страви

Здається, тепер ми знаємо рецепт ідеального томатного соусу. В оливковій олії треба обсмажити нарізані цибулю з часником, потім додати помідори та тушкувати 20 хвилин. Прийшов час назвати таємний інгредієнт – це вершкове масло. Воно знижує кислотність помідорів і робить соус ніжнішим. Буде потрібно всього 1-2 невеликих шматочки, і вуаля – страва готова.

7. Декілька порад з приготування яєць пашот

страви

Приготувати яйця пашот не так легко – тут важливі вправність і постійна практика. Шеф-кухар Джеймі Олівер рекомендує початківцям кулінарам скористатися харчовою плівкою. Її треба розстелити на дні невеликої миски, змастити олією та розбити туди яйця. Потім в каструлі довести воду до кипіння й ненадовго забрати з плити, щоб зникли бульбашки. А опісля знову поставити на повільний вогонь і кинути туди варитися яйця на 3-4 хвилини. Так форма вийде ідеальною і страва вдасться в будь-якому випадку.

8. Замочіть курку, щоб м’ясо стало ніжнішим

страви

Смажена курка – одна з улюблених страв шеф-кухаря Маркуса Самуельссона. І він вже точно знайомий з усіма нюансами її приготування. Один з головних секретів – треба заздалегідь замочити м’ясо. Для цього 1 склянку солі прокип’ятіть у 2 склянках води, щоб сіль повністю розчинилася. Потім додайте ще 6 склянок холодної води, покладіть туди курку і поставте на півтори години в холодильник.

А у вас є коронні страви? Якими секретами їх приготування ви готові поділитися?

Джерело

ТУТКА - Відпочивай корисно
8 кулінарних лайфхаків, які так спростять процес приготування їжі, що йти в ресторан вже не захочеться