Здоров'я та краса

Буряк корисний, але не всім: коли не можна їсти червоний овоч

Буряк — один із найбільш популярних овочів серед українців. Він містить багато вітамінів, мінералів та інших корисних речовин. Однак є люди, яким не можна їсти червоний буряк. Все про користь і шкоду цього овоча читайте в матеріалі. Джерело: ТСН

Що лікує червоний буряк

Буряк багатий антиоксидантами, які захищають клітини організму від шкідливого впливу вільних радикалів. Це також зміцнює імунітет, знизуючи ризик простудних захворювань. Особливо сильним антиоксидантом, який міститься в буряках, є бетаїн. Він сприятливо діє на здоров’я печінки, допомагає відновленню її клітин і захищає орган від шкідливого впливу.

Також у буряках є клітковина, яка сприяє хорошому травленню й насичує. Ця властивість овоча особливо корисна тим, хто хоче скинути вагу. Буряк додатково підтримує здорову мікрофлору кишківника та запобігає закрепам.

В буряках містяться нітрати, які в організмі перетворюються на оксид азоту, що розширює судини й допомагає знизити артеріальний тиск. Тому вони вважаються особливо корисним продуктом для підтримання здоров’я серцево-судинної системи та навіть можуть допомогти знизити ризик інфаркту.

Чим корисний буряк для жінок?

Через велику кількість марганцю, бору й заліза він позитивно впливає на кров і допомагає відновити крововтрату після менструації. Рекомендують вживати буряк і під час менопаузи, адже він допомагає відновити гормональний фон.

Читайте також: Калина на зиму: від 100 хвороб. Знижує тиск та зміцнює імунітет

Фахівці стверджують, що сирий червоний буряк корисніший за варений, адже в ньому зберігається більше вітамінів і поживних речовин. Однак варений овоч не лише зберігає більшість вітамінів і мінералів, але й краще засвоюється за проблем із ШКТ, знижуючи вплив кислоти на кишківник.

Коли не можна їсти червоний буряк

Незважаючи на численні переваги червоного буряка для здоров’я, їсти цей овоч можна далеко не всім. Є люди, яким потрібно скоротити його вживання або й зовсім виключити буряк із раціону:

  • Сечокам’яна та жовчнокам’яна хвороба — через вміст оксалатів вживання буряків може сприяти утворенню каменів у сечовивідних і жовчовивідних шляхах.
  • Цукровий діабет — через вміст цукру й високий глікемічний індекс.
  • Хвороби шлунково-кишкового тракту — буряк має проносний ефект, тому може бути протипоказаний за синдрому подразненого кишківника та діареї.
  • Гіпотонія — великі порції буряків можуть спричинити різке зниження артеріального тиску.

Скільки буряків можна з’їсти на день

Здоровій людині лікарі рекомендують вживати 100-200 грамів буряків щодня в будь-якому вигляді. Ввечері овоч також можна їсти, але намагатися зробити це за дві години до сну.

Буряки — корисні й поживні овочі, які містять чимало мінералів, вітамінів. Проте перш ніж включити його до свого раціону, варто проконсультуватися з лікарем, щоб уникнути можливих проблем зі здоров’ям.

*У наших матеріалах, присвячених здоров’ю, ми спираємося виключно на перевірені та надійні джерела інформації: рецензовані наукові дослідження, авторитетні публікації та офіційні дані.

Водночас, наші матеріали мають ознайомлювальний та освітній характер і не замінюють професійних медичних консультацій, діагностики чи лікування. Якщо у вас виникають запитання щодо стану вашого здоров’я, обов’язково зверніться до свого лікаря.

Вас також може зацікавити:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button