10+ лайфхаків від харизматичного садівника, який виростив на підвіконні справжній город

У нас серце кров’ю обливається щоразу, коли приходиться щось викидати, особливо якщо справа стосується їжі. Ось викидаємо у відро для сміття, наприклад, камінець від авокадо, а уява так і малює симпатичне деревце, яке могло б з нього вирости.

Зазвичай від ботанічних експериментів ми відмовляємося через невпевненість у власних силах. «Геть сумніви!» — скаже Тутка. У цій статті ми познайомимо вас з Арменом Адамяном, який виростив город на вікні та розповідає про це в Instagram і TikTok.

Город в пластиковій пляшці

Якщо ви живете у квартирі, то ось креативна порада від Армена про те, як виростити рослину в пластиковій пляшці. Він радить відрізати нижню частину і, закрутивши кришку, насипати в неї землю. Далі викруткою зробити дірки та пропустити через них шпагат. Розсада поміщається в горлечко пляшки, і вуаля: підвісний горщик готовий.

викидати

Овочі та фрукти з підвіконня

Замість того, щоб купувати огірки, Армен радить виростити їх самостійно в умовах звичайної квартири. Ось кілька простих кроків, які потрібно для цього зробити. Спочатку відокремте зернятка огірка від м’якоті. Для цього їх можна опустити в воду: вони осядуть на дно. Після чого викладіть їх на мокру серветку, покладіть в пакет і прикріпіть його на вікно, щоб на насіння потрапляло сонячне світло.

Трохи терпіння, і через кілька днів насіння огірків будуть готові до того, щоб переїхати в ґрунт.

викидати

Читайте також: 15 рослин-природних відлякувачів комах та жуків

За такою технологією можна виростити й інші овочі, наприклад болгарський перець. Розріжте його навпіл, вийміть насіння, так само загорніть у вологу серветку і покладіть в пакет. А можна ще обгорнути рушником і покласти згорток на підвіконня під сонячні промені.

І, виявляється, немає нічого легшого, аніж виростити в домашніх умовах лимон. Варто лише вийняти камінчик, залишити його на годину в воді, а потім викласти на мокру серветку і помістити в пакет. На 5-7 день з камінчика з’явиться паросток, який можна пересадити в ґрунт. Щоб лимон швидше ріс, радимо обприскувати його не звичайною водою, а чаєм з ромашки. Робити це Армен радить 3-4 рази в тиждень.

викидати

Якщо регулярно використовувати чай з ромашки, закрити паросток скляною банкою і підгодовувати його кавовою макухою, то на вікні дуже скоро з’явиться плодюче лимонне дерево.

Малина в горщику

Це здається майже фантастикою, але і малину теж можна виростити на підвіконні. Для цього радимо покласти ягідку в горщик, скропити водою, присипати землею і накрити плівкою.

Ботанічна магія за допомогою волосся

Залишилося багато волосся на гребінці? Не поспішайте його викидати: зберіть все і закопайте в горщик поруч з рослиною. Армен каже, що цей спосіб чудово працює в тих випадках, коли рослина припиняє рости, а також рятує від жовтизни листя. У цьому припущенні він не самотній: деякі дослідники також вважають волосся достойним джерелом поживних речовин для садових культур.

Підживлення для рослин з того, що є під рукою

Садівник-ентузіаст взагалі радить нічого не викидати. Шкірка, лушпиння – все знадобиться. Візьміть хоча б яєчну шкаралупу: це прекрасний засіб для росту рослин. Армен радить розкришити її та покласти всередину горщика.

викидати

Справа рослина без підживи, а зліва – та, яка виросла на яєчній шкаралупі.

«Не викидайте бананову шкірку!» — заклинає Армен. Якщо її висушити на сонці, а потім подрібнити на порошок, то вийде чудове добриво для швидкого росту, яке дуже подобається рослинам.

викидати

Авторський горщик з лимона

І лимон теж викидати не треба, адже з нього вийдуть неймовірні кашпо! Армен радить обрізати половинки знизу, щоб вони стали більш стійкими, заповнити їх землею і помістити в кожну по одній насінинці. Що може бути більш милим, ніж ці мініатюрні рослини?

викидати

Спрей від шкідників за 3 копійки

Мікс з усього 3 продуктів, які можна знайти на будь-якій кухні, здатний врятувати рослини від комах. На своїй сторінці в Instagram Армен розповідає, як зробити цей чудодійний спрей: подрібнити червону цибулю та часник, додати туди каєнський перець, залити отриману масу водою та покласти до холодильника на 12 годин. Далі рідину треба процідити, перелити в пляшку і регулярно обприскувати нею рослини.

викидати

Екзотика в міській квартирі

Екзотичні фрукти – нечасті гості на нашому столі. А отже наступного разу, коли вони потраплять до нас в руки, треба послухатися поради Армена та спробувати виростити, наприклад, манго. Для цього спочатку обрізаємо весь м’якуш і розколемо ножем тверду кісточку. Всередині знаходиться насінинка, яку і потрібно посадити в землю – але лише наполовину.

Вже дуже скоро з’явиться паросток, який в умовах квартири поступово перетвориться в невелике, але симпатичне мангове дерево.

викидати

Ананас теж може стати частиною квартирного городика. Садівник радить зрізати з верхівки 3-4 яруси листя та залишити його підсихати на кілька днів. Після чого посадити рослину в землю і рясно полити прямо по центру.

Свіжа зелень кожного дня

Такі трави, як кріп і петрушка, реально зберігати свіжими доволі довго. Потрібно лише звернути їх у вологу серветку, покласти в пакет із зіп-застібкою і відправити жити в холодильник. Армен обіцяє, що зелень буде залишатися свіжою цілих 14 днів.

Сила меду для рослин

Давно відомо, що мед має антибактеріальні властивості. То чому б не використати його в рослинництві? Наприклад, можна взяти гілочку перцю, зачистити її нижню частину, занурити в мед і одразу посадити в ґрунт. Лише кілька ложок меду, — і на світ з’являється нова рослина.

викидати

Лайфхак, як врятувати рослини, що гинуть

А якщо рослина вже дуже на ладан дихає, вдамося до ще одного чудодійного засобу від Армена. Як і всі інші, його не доведеться шукати в спеціалізованих магазинах. Банальний 3%-й розчин перекису водню, змішаний з водою в співвідношенні 1 ст. л. на 1 склянку води, поверне до життя город на підвіконні. Армен радить поливати цією сумішшю рослини, які при смерті, 1 раз в 3 тижні.

Перекис водню 3%.

Друге життя пластикової пляшки

Після перегляду цього відео ми припинили викидати пластикові пляшки. Навіщо це робити, якщо ними можна влаштувати на підвіконні справжню теплицю? Варто лише відрізати нижню частину пляшки, прилаштувати її в землю і чекати врожаю.

викидати

А які ботанічні лайфхаки знаєте ви? Поділіться з нами в коментарях.

Джерело

ТУТКА - Відпочивай корисно
10+ лайфхаків від харизматичного садівника, який виростив на підвіконні справжній город