Як спілкуватися з членами родини, у яких складний характер

Якщо ми хочемо жити у світі з членами сім’ї, у яких складний характер, нам потрібно навчитися правильно з ними спілкуватися, хоча це завдання не з легких.

Тутка перераховує кілька правил спілкування, які допоможуть зробити життя вашої родини кращим і щасливішим.

1. Не чекайте, що вони зміняться

спілкуватися

Прийміть людину такою, якою вона є. Враховуйте, що найчастіше спроби змінити інших ні до чого не приводять. Змиріться з тим, що ваші родичі не здатні змінитися, принаймні в конкретний момент. Прийміть як належне їх манеру поведінки та стримайте свої очікування.

2. Говоріть з ними прямо та наполягайте на своєму

Щоразу, коли ви починаєте спілкуватися зі складною людиною, будьте напоготові, говоріть прямо та будьте наполегливими. Переконайтеся, що вас розуміють. Це допоможе уникнути сварки, де ви обидвоє почнете захищатися.

3. Заохочуйте людей зі складним характером розповідати про свої проблеми

спілкуватися

Дайте людині висловити свою точку зору, не заважаючи їй. Намагайтеся зберігати нейтральне ставлення до її слів. Просто дайте їй виговоритися. Спробуйте прийти до взаєморозуміння та взаємоповаги. Запитуйте, що змушує інших думати, що їх засуджують або не розуміють.

Читайте також: Одружуються переважно два типи людей

4. Відстежуйте теми-тригери

Під час спілкування з вами або іншими людьми спробуйте відстежити теми, які викликають конфлікт між вами та цією людиною. Знаючи «вибухонебезпечні» теми, ви будете готові, коли вони раптом випливуть в розмові. Налаштуйтеся заздалегідь, що будете говорити щиро, не висуваючи претензій.

5. Дізнайтеся, які теми під забороною та вмійте нормально поводитися, коли вони виринають

спілкуватися

Пам’ятайте про теми, які завжди викликають конфлікт. Якщо ви або хтось інший заговорить про це, постарайтеся відразу закінчити розмову. Скажіть щось типу: «Я не буду цього обговорювати. Якщо ти хочеш продовжити, мені доведеться піти», даючи співрозмовнику зрозуміти, що ви не маєте наміру брати участь в цій суперечці.

6. Встановіть кордони

Хоча вам необхідно проявляти повагу і розуміння, обов’язково встановіть певні обмеження. Їх варто запровадити, коли ви спокійні, а не під час сварки. Ви повинні говорити просто та зрозуміло, звертаючись безпосередньо до людини, якої ці обмеження стосуються, повторюйте свої слова доти, поки їх не почують.

7. Погляньте на проблеми під іншим кутом

спілкуватися

Коли ви самі й спокійні, спробуйте зрозуміти точку зору члена сім’ї, який з вами конфліктує. Ви не тільки почнете розуміти іншу людину краще, але і перестанете приймати все стосовно своєї особи. Ви зрозумієте, що їй теж нелегко і вона висловлює це через свої дії. Це допоможе вам встановити зв’язок з цією людиною.

8. Спочатку сконцентруйтеся на власному добробуті

Перш ніж намагатися бути чуйною людиною, яка розуміє, що щоб зробити щасливішою когось іншого, найперше варто подбати про власний добробут. Приділіть собі час, оточіть себе людьми, з якими ви добре ладнаєте і які можуть вас підтримати.

9. Починайте речення зі слова «я»

спілкуватися

Використовуючи твердження, що починаються з «я», ви знімаєте провину з людини, з якою ви розмовляєте, і вона не втікає в захист. Скажіть, наприклад, так: «Я відчуваю загрозу, коли ти так говориш». Починаючи фразу з «я», ви створюєте відчуття, що говорите більше про себе, а не про неї.

Наші поради навчать вас правильно спілкуватися, зменшити кількість конфліктів та неприємних ситуацій з рідними.

За матеріалами

ТУТКА - Відпочивай корисно
Як спілкуватися з членами родини, у яких складний характер