Вітамін D – жиророзчинний вітамін. Він відрізняється від більшості вітамінів, необхідних нашому організму. Ви будете здивовані, дізнавшись, що він — більше, ніж просто вітамін, бо діє він як прогормон і впливає на гормональний баланс та імунну систему організму.
Вживання продуктів з вітаміном D допомагає уникнути багатьох проблем зі здоров’ям, які можуть виникнути через його дефіцит. На ринку доступні добавки з вітаміном D. Є два види добавок — вітамін D2 і вітамін D3. Перед прийомом таблеток або капсул вітаміну D завжди рекомендується проконсультуватися з лікарем. Є різні способи, якими ви можете включити продукти з вітаміном D у свій раціон. Варіанти продуктів легко доступні, якщо ви не веган.
Продукти з вітаміном D
Поглянемо на список з 7 найкращих продуктів з вітаміном D, які час включити у свій раціон.
1. Жир печінки тріски
Жир печінки тріски — один з найпопулярніших джерел жирних кислот омега-3. Крім того, він також є багатим джерелом вітаміну D. Його регулярне вживання сприяє зміцненню і здоров’ю кісток, покращує роботу мозку, запобігає серцевим захворюванням і знижує ризик раку.
2. Лосось
Лосось — риба, яка подобається багатьом. Він має високий вміст жиру, що робить його багатим джерелом вітаміну D. Це також прекрасне джерело омега-3 жирних кислот, які корисні для кісток і суглобів та загального самопочуття. Вітамін D в лососі допомагає захистити нервову систему від вікових пошкоджень і навіть може служити антидепресантом.
Читайте також: 10 ефективних методів боротьби з голодом, спричиненим стресом та тривожністю
3. Сире молоко
Молоко також є досить гарним джерелом вітаміну D. Склянка молока забезпечить 20% вашої потреби у вітаміні D. Вибирайте незбиране жирне молоко замість знежиреного. Інші молочні продукти, такі як сир, морозиво і йогурт, не містять вітамін D.
4. Гриби
Гриби — єдині рослинні джерела вітаміну D. Вони також багаті вітамінами B – B1, B2 і B5 і таким мінералом як мідь. Ви можете споживати білі гриби або інші гриби й отримувати свою дозу вітаміну D.
5. Сир рікота
Сир рікота — єдине джерело вітаміну D, який міститься в молочних продуктах. Він містить в п’ять разів більше вітаміну D в порівнянні з іншими видами сиру. Сир рікота — популярний сорт сиру; він зроблений з овечого, козячого або коров’ячого молока.
6. Скумбрія
Скумбрія — це різновид риби з високим вмістом вітаміну D. Він також є багатим джерелом омега-3 жирних кислот, що робить його корисним для здоров’я серця, кісток, суглобів і загального розвитку організму.
7. Яйця
Яйця містять вітамін D, але в невеликій кількості. Одне яйце в день задовольняє 10% добової потреби у вітаміні D. Крім вітаміну D, яйця є прекрасним джерелом білка і вітаміну B12, тому ви обов’язково повинні внести їх до свого раціону.
Користь вітаміну D
Вітамін D діє в організмі більше як гормон. Він впливає на роботу нейротрансмітерів, здоров’я серця і запальні реакції. Ось 7 важливих переваг вітаміну D:
1. Більш міцні кістки
Міцні кістки завжди пов’язані з кальцієм. Але не ігноруйте роль вітаміну D. Він діє як сильний стимулятор відкладення кальцію в кістках, тим самим допомагаючи зробити ваші кістки міцними та здоровими. Вітамін D також допомагає підтримувати рівень фосфору в організмі, що є ще одним важливим фактором для здоров’я і міцності кісток.
2. Захищає від серцево-судинних захворювань.
Оптимальний рівень вітаміну D буде корисний для вашого тіла в довготерміновій перспективі. Видно, що люди з дефіцитом вітаміну D схильні до підвищеного ризику високого кров’яного тиску, проблем з серцем і гіпертонії.
3. Підтримує імунну систему.
Вітамін D підтримує «клітини-вбивці» імунної системи. Ці клітини-кілери не діють в організмі доти, поки вони не знадобляться для знищення патогенів. Вони посилаються на сигнали, які посилає тіло, щоб активувати їх. Вітамін D – один з найбільш важливих компонентів цих сигналів.
4. Зниження ризику діабету II типу.
Діабет II типу зустрічається рідше, але він може привести до довгострокових несприятливих наслідків для вашого здоров’я. Вітамін D відіграє важливу роль в зниженні ризику діабету II типу. Недостатній рівень вітаміну D може негативно позначитися на секреції інсуліну і толерантності до глюкози.
5. Знижений ризик розвитку раку.
Достатня кількість вітаміну D в організмі може допомогти знизити ймовірність виникнення різних типів раку, таких як рак товстої кишки, грудей, яєчників і простати. У недавньому дослідженні було виявлено, що 70% жінок з раком грудей відчували дефіцит вітаміну D.
6. Здорова вагітність.
Вагітним жінкам з дефіцитом вітаміну D підвищується ризик необхідності кесаревого розтину. Це також пов’язано з гестаційним діабетом і бактеріальним вагінозом (найбільш часта причина вагінальних інфекцій у вагітних). Низький рівень вітаміну D може призвести до атопічних і алергічних дитячих захворювань (таким як астма, екзема і дерматит у немовлят).
7. Допомагає уникнути синдрому полікістозних яєчників (СПКЯ)
СПКЯ — основна причина безпліддя у жінок. Дослідження свідчить, що у багатьох жінок з СПКЯ був дефіцит вітаміну D. Низький рівень вітаміну D пов’язаний з різними метаболічними факторами ризику, такими як СПКЯ і т.п.
Дефіцит вітаміну D
Дефіцит вітаміну D може призвести до розм’якшення кісток, так званої остеомаляції або до кісткової аномалії, яку називаємо рахіт. Найбільш часті симптоми включають:
- втома
- низьке лібідо
- безпліддя
- тривога
- депресія
Проконсультуйтеся з лікарем з приводу дефіциту вітаміну D і прийому добавок.