Скільки часу перетравлюється різна їжа та чому це важливо знати

Вплив перетравлювання їжі на схуднення дуже значний. Як уже сотні разів повторювалося, “ми — те, що ми їмо”. Без сумніву, час перетравлення їжі залежить від індивідуальних фізіологічних особливостей, метаболізму, віку та навіть статі, та, простішими словами, одні продукти пролітають по кишківнику зі швидкістю звуку, інші затримуються в ньому на довше.

Тутка підготував цю статтю для того, щоб ви змогли налаштувати своє збалансоване харчування.

Спрощуючи сам термін, перетравлення їди — це процес розщеплення харчових продуктів на менші часточки, корисні речовини з яких потрапляють та всмоктуються у кров. Саме цей час важливий, щоби втратити вагу або підтримати вже наявні результати при схудненні.

Їда, яка швидко перетравлюється

Якщо споживати їду, яка перетравлюється швидко, то можна помітити, що, навіть з’ївши цілу купу їжі, ви геть не наїлися та у вас бурчить живіт від голоду. Рівень енергії зростає — підстрибує рівень глюкози. Хоча це і не погано, та організм не має куди подіти цю глюкозу, тож перетворює її на жири.

Їда, яка повільно перетравлюється

їжі

Вона підвищує рівень цукру в крові не так стрімко, тож організм запасається енергією поступово. Та за постійного споживання їди, яка повільно перетравлюється, травна система постійно працює на максимум, що, зізнаємося чесно, для організму досить складно.

Фахівці радять не змішувати їжу, яка повільно та швидко перетравлюється, або почергово їх вживати — так шлунок не встигне перезавантажитися та добре виконати свою роботу.

Якщо хочете поєднати їжу, яка складно та легко перетравлюється, робіть це під час обіду, коли травна система найбільш активна. На сніданок та вечерю обирайте продукти, які найшвидше перетравлюються.

1. Вода

Одразу потрапляє до кишківника

2. Овочевий або фруктовий сік

15-20 хвилин

3. Сирі овочі

30-40 хвилин

Читайте також: 10 звичних речей, які більше шкодять, аніж допомагають

4. Готові овочі

40 хвилин

їжі

5. Риба

45-60 хвилин

їжі

6. Салат з олією

1 година

їжі

7. Овочі, що містять у своєму складі крохмаль

1,5-2 год

їжі

8. Зернові (рис, гречка, кіноа)

2 години

9. Молочні продукти

2 години

10. Горіхи

3 години

11. Курка

1,5-2 год

їжі

12. Яловичина

3 години

їжі

13. Баранина

4 години

14. Свинина

5 годин

їжі

А яку їжу ви полюбляєте — ту, яка повільно чи швидко перетравлюється? Діліться з нами в коментарях.

Джерело

ТУТКА - Відпочивай корисно
Скільки часу перетравлюється різна їжа та чому це важливо знати