10 неймовірних особливостей нашого організму, які відбуваються прямо перед нашими очима

Попри те, що сучасні наукові відкриття проливають світло на стільки речей нашого світу, кіноіндустрія створює такі фільми, які є більш реалістичними за те, що ми можемо прочитати у науковому журналі. Та візьмімо хоча б людське тіло — чим не натхнення для створення образу нового супер героя? Чудо-нюх? Надлюдський зір? А у нас ще стільки незвіданих можливостей!

Ми в Тутка просто не могли обійти увагою ці неймовірні факти, тож склали список, щоб про них дізналися і наші читачі.

1. Ефект Піноккіо — правда

Чудернацька здатність казкового героя має виправдане підґрунтя. Вчені довели, що брехня прямо “віддзеркалюється” на нашому обличчі: зона довкола очей та носа червоніє через підвищення у ній температури тіла.

2. Сміх вбиває біль

тіло

Всі давно знають, що сміх корисний для здоров’я. Та нещодавно вчені дослідили, що під час сміху в мозок виділяються сполуки, які покращують наше самопочуття й знімають больові відчуття.

3. Вушна сірка — очищувач

Помилково вважати, що вушна сірка — це ознака немитих вух та її неминуче треба щоденно забирати з них. Тому що все кардинально навпаки: саме вушна сірка сама очищує вушний канал та захищає його від інфекцій. Якщо ми часто її забираємо, то завдаємо собі більше шкоди, аніж користі, тож найкраще забирати її лише із зовнішньої поверхні вуха.

Читайте також: 12 фактів про людське тіло, над якими мізкують навіть вчені

4. Волосся розуміє, коли ми спимо

тіло

Волосяні фолікули орієнтуються та розуміються на нашому “циклі сну”. Вони відстежують та регулюють сон за добовими ритмами організму. Тому, досліджуючи клітини з волосяних фолікулів, вчені колись навчаться лікувати розлади сну в людей.

5. Після обіду організм в прямому сенсі цього слова вимагає денного сну

тіло

Феномен абсолютно не пов’язаний із їжею, яку ми їли під час обіду. Секрет криється у біологічному годиннику. Циркадні ритми надсилають до мозку сигнали в проміжку 7-9 годин після пробудження, тому нам хочеться спати.

6. Кліпання — “відпочинок” для мозку

До 44-ох хвилин робочого дня ми витрачаємо на кліпання повіками. Воно має дуже важливе значення для організму, не лише захищаючи око від чужорідних предметів та зволожуючи його. Так мозок “перезавантажується”, відпочиває.

7. Шлунок захищає нашу імунну систему

Імунітет — дуже важливий для нашого тіла, він уберігає нас від хвороб та мікробів. Та і йому потрібна підтримка. Тож на поміч поспішає шлунок — шлунковий сік блокує розмноження хвороботворних мікроорганізмів, що надходять до організму з їжею.

8. В очах знаходяться найшвидші м’язи тіла

тіло

І називається цей м’яз-рекордсмен — круговий м’яз ока. Він настільки швидкий, що увійшов навіть до Книги рекордів Гіннеса. У кожному оці є по одному цьому м’язу — вони контролюють опускання та підіймання повік. Якщо до ока намагається дістатися чужорідне тіло, він скорочується зі швидкістю 100 мілісекунд (0,1 секунди).

9. По всьому тілу є “амортизатори”

тіло

Вчені знайшли молекулярну структуру в нашому організмі, яка працює як “амортизатор”. Це пояснює те, як організм розподіляє та накопичує жирову тканину по всьому організму.

10. Ніс відповідає і за сприйняття смаку

тіло

Нюх насправді на 80% відповідає і за смак. Без нього ми б змогли лише розрізнити солодке, солоне, кисле та гірке. А всі інші смаки походять із запахів. Тому, коли ніс закладений, нам так важко розрізнити смак.

А ще про які неймовірні якості нашого тіла вам відомо?

За матеріалами

ТУТКА - Відпочивай корисно
10 неймовірних особливостей нашого організму, які відбуваються прямо перед нашими очима