Новорічні закуски: 10 оригінальних рецептів на святковий стіл

1. Прекрасна закуска з лаваша та крабових паличок

закуска

ІНГРЕДІЄНТИ:

  • лаваш – 1 лист
  • крабові палички – 200 гр
  • яйця – 2 шт
  • зелена цибуля – 2-3 шт
  • майонез – 2 ст. ложки

Приготування:

  1. Підготуйте всі необхідні інгредієнти. Яйця відваріть круто, остудіть та очистьте.
  2. Крабові палички натріть на крупній тертці або розділіть тупим боком ножа на волокна.
  3. Яйця натріть на дрібній тертці.
  4. На робочій поверхні розкладіть лист лаваша. Змастіть його невеликою кількістю майонезу та викладіть крабові палички рівним шаром.
  5. Змастіть майонезом, зверху викладіть подрібнене яйце та дрібно порубану цибулю. Загорніть лаваш разом з начинкою в рулет, закрутіть в харчову плівку і відправте в холодильник на 30 хвилин.
  6. Готовий рулет поріжте, викладіть на тарілку, прикрасьте зеленню. Їжте із задоволенням!

2. Часникові гріночки з яйцем і шпротами

закуска

ІНГРЕДІЄНТИ:

  • Хліб – 4 скибки.
  • Куряче яйце – 2 шт (зварені накруто)
  • Шпроти – 1 бан.
  • Часник – 2 зуб.
  • Сметана – 3 ст. л.
  • Огірок – 1 шт

Приготування:

  1. Хліб нарізаємо трикутними скибочками завтовшки не більше 8 мм, обсмажуємо з двох боків на оливковій олії. Гарячі обсмажені грінки з двох боків натираємо часником і змащуємо невеликою кількістю сметани.
  2. Яйця очищуємо та натираємо на дрібній тертці окремо жовток і білок.
  3. Викладаємо на одну половину хліба жовток, а на іншу – білок. Зверху викладаємо 1 або 2 шпроти, за бажанням можна викласти нарізаний кільцями огірок і прикрасити зеленню.
  4. Ось і все, проста, але ароматна закуска готова. Подавати можна як в теплому вигляді, так і в охолодженому.

Читайте також: Начинки для тарталеток: 30 смачних рецептів до святкового столу

3. Закуска з оселедця

ІНГРЕДІЄНТИ:

  • 1 слабосолений оселедець
  • 100 г вершкового сиру
  • 1 невелика червона цибулина
  • 1 ст. ложка лимонного соку
  • Чорний мелений перець до свого смаку
  • Дрібка цукру
  • 2-3 невеликих солоних огірки
  • Кріп

А також для подачі:

  • скибочки чорного хліба
  • 1 ч. ложка гірчиці зернами
  • 3 ст. ложки оливкової або рослинної олії

Приготування:

  1. Оселедець почистити, випотрошити, обробити на філе.
  2. Цибулю нарізати півкільцями, замаринувати в лимонному соці. Поперчити та додати цукор. Залишити на 10 хвилин.
  3. На кожному філе з боку хребта зробити надрізи, розкриваючи його як книжку.
  4. Потім філе змастити вершковим сиром. З цибулі злити маринад, обсушити та викласти поверх сиру.
  5. Огірки нарізати соломкою, викласти на цибулю. Зверху посипати нарізаним кропом.
  6. Згорнути оселедець в рулет і покласти на кілька годин до холодильника. Олію змішати з гірчицею (наш соус). Потім принести рулет, нарізати та подавати на шматочках чорного хліба, поливши соусом.

4. Закуска “Мухомор”

закуска

ІНГРЕДІЄНТИ:

  • яйця – 3 шт.
  • шинка – 120 грамів
  • сир – 100 грамів
  • помідори чері – 15 шт.
  • огірок – 1-2 шт.
  • майонез – 1-2 ст. л.
  • зелень – для прикраси

Приготування:

  1. Варені яйця та сир натерти на дрібній тертці.
  2. Шинку нарізаємо дрібними кубиками, розміром приблизно 5 на 5 міліметрів.
  3. У глибокій чаші змішуємо яйця, сир, шинку і 2 столових ложки майонезу.
  4. Помідори чері розрізуємо навпіл.
  5. Огірок нарізаємо кільцями товщиною по пів сантиметра.
  6. Всі компоненти закуски готові, залишилося скласти їх в оригінальну композицію. На плоску тарілку викладаємо посічену зелень, яка буде служити галявиною для мухоморів. Зелень підійде абсолютно будь-яка, яка буде у вас під рукою: цибуля, кріп, петрушка і т. д. Поверх зелені викладаємо шматочки огірків, які будуть підставкою для грибочків.
  7. З суміші яєць, сиру та шинки формуємо невеликі кульки. Якщо таку кульку приплюснути зверху та знизу, то вийде бочечка, яка стане ніжкою гриба. Покласти готові “ніжки” на огірочки. Зверху одягаємо червоні капелюшки з половинок помідорів чері.
  8. Щоб надати закусці закінченого вигляду, залишилося лише на червоних капелюшках намалювати білі цятки з майонезу. Найзручніше це зробити звичайною зубочисткою. Треба лише враховувати, що цю закуску бажано готувати безпосередньо перед приходом гостей (максимум за годину), бо огірки і помідори можуть впустити сік.

5. Вафельні трубочки з начинкою

ІНГРЕДІЄНТИ:

  • Вафельні трубочки – 10 штук
  • Куряче м’ясо або куряча ковбаса – 200 грамів
  • Сир твердий – 150 грамів
  • Майонез – на смак
  • Яйце куряче – 3 штуки
  • Петрушка – 1 пучок

Приготування:

  1. Для приготування начинки відварене куряче м’ясо або курячу домашню ковбасу наріжте кубиком. Ми взяли ковбасу. У неї легкий присмак димку.
  2. Відварені курячі яйця очищуємо і нарізаємо кубиком. Бажано всі продукти в начинці нарізати дрібно. Отвір у трубочок не надто великий. Великі шматочки начинки зруйнують форму трубочки.
  3. Натріть на тертці сир. У нас — кавказький сир типу бринзи або адигейського.
  4. Сир, м’ясо та яйця перекладіть в салатник. Заправте майонезом. Додайте трохи меленого чорного перцю. Перемішайте.
  5. Готові вафельні трубочки наповніть готовою начинкою. Подрібніть зелень. У крихту із зелені занурте кінчик трубочки.
  6. Подайте трубочки до столу.

6. Закуска «Ялинкові іграшки»

ІНГРЕДІЄНТИ:

  • 300 гр філе курячої грудки
  • 200 гр сиру
  • зелень
  • жменя волоських горіхів
  • часник (за бажанням)
  • майонез (або інший соус за бажанням)
  • оливки.

Приготування:

  1. Філе курячої грудинки відварюємо в підсоленій воді (15-20 хвилин) і дрібно нарізаємо.
  2. Сир тремо на дрібній тертці. Зелень дрібно ріжемо.
  3. Волоські горіхи подрібнюємо. Додаємо розчавлений часник.
  4. Просто змішуємо всі компоненти та заправляємо майонезом.
  5. Формуємо з готової маси кульки. Обкатуємо у горіховій крихті (можна для барвистості, в кропі чи інших продуктах), з половинок оливок робимо «кріплення», із зелені – петельки.

7. Лінива шуба

закуска

ІНГРЕДІЄНТИ:

  • 4 яйця
  • 2 буряки
  • 1 цибуля
  • 1 оселедець
  • 200 грамів майонезу
  • 2-3 зубчики часнику
  • зелень – кріп, петрушка
  • сіль – на смак

Приготування:

  1. Відварити буряк, яйця, остудити, очистити.
  2. Яйця розрізати навпіл, відокремити білки від жовтків.
  3. Буряк натерти на великій тертці.
  4. Жовтки розім’яти виделкою, дрібно нарізати цибулю та половину оселедця. Все добре перемішати до отримання однорідної маси, посолити, поперчити.
  5. Потім додати майонез, подрібнений часник і трохи дрібно нарубаної зелені та ще раз перемішати.
  6. Нафарширувати готовою масою кошики з половинок яєчного білка — лінива шуба готова.
  7. Зверху покласти шматочки оселедця. Прикрасити зеленню.

8. Рулетики з баклажанів із сиром і часником

закуска

ІНГРЕДІЄНТИ:

  • Баклажан великий – 2 шт
  • Вода для вимочування – 2 літри
  • Сіль – 1 столова ложка
  • Рослинна олія для смаження – приблизно 100 мл
  • Сир – 250 г
  • Часник – 2 – 3 зубчики
  • Петрушка – кілька гілочок
  • Майонез – 4-6 столових ложок

Приготування:

  1. Баклажани помити, висушити, відрізати хвостики, нарізати тонкими скибочками завтовшки з пів пальця (легше це зробити добре наточеним ножем).
  2. У велику каструлю налити воду, розчинити в ній 1 столову ложку солі та покласти в неї баклажани. На баклажани викласти плоску тарілочку з тягарем. Залишити овочі вимочуватися (цей процес обов’язковий для того, щоб вийшла гіркота з баклажан). Приблизний час вимочування 30 хвилин, можна і більше.
  3. З каструлі з баклажанами злити солону воду. Скибочки овочу трохи обсушити, виклавши їх на обробну дошку. Розжарити на середньому вогні сковороду з олією (1 -2 столові ложки, залежності від розміру сковороди). Обсмажте на гарячій олії скибочки баклажану з обох боків до золотистого кольору. У сковороду додайте ще кілька ложок олії, повторіть процедуру смаження з іншими скибочками овочу.
  4. Якщо вам здасться смажений баклажан занадто жирним, можна висушити його на паперовому рушнику. Як варіант, можемо запропонувати баклажани не смажити на сковороді, а запекти в духовці при температурі 220 градусів під фольгою. Час запікання приблизно 20 хвилин з одним переворотом овочу.
  5. Тепер приготуємо начинку: 250 гр сиру натерти на дрібній тертці. 2-3 зубчики часнику почистити, вичавити через часникочавилку (або натерти на дрібненькій тертці). Листя петрушки помити, дрібно нарізати. Все змішати, заправити 4-6 ложками майонезу. Гарненько перемішати.
  6. На обробну дошку викласти смажену скибочку баклажана. Змастити його по всій поверхні сирною начинкою. Загорнути баклажан рулетиком, починаючи з вузького кінця.
  7. Рулети з баклажанів викласти на плоску тарілку. Прикрасити зеленню. Баклажанові рулетики з сиром і часником готові! Можна подавати до столу.

9. Сирні кульки з крабовими паличками

ІНГРЕДІЄНТИ:

  • 200 гр заморожених крабових паличок (або крабового м’яса);
  • 200 гр плавленого сиру (який натирається);
  • 50-100 гр слабосоленої сьомги (за бажанням);
  • 1 пучок кропу;
  • часник – на смак;
  • майонез для заправки

Приготування:

  1. Плавлений сир трохи заморозити, щоб легше було його натерти. Сир і крабові палички натерти на великій тертці. Сьомгу дрібно порізати.
  2. У миску скласти крабові палички, сир, сьомгу, пропущений через прес часник, перемішати з майонезом. Додати трохи рубаного кропу. Перемішати.
  3. Вологими руками сформувати невеликі кульки. Викласти на тарілку та можна відразу подавати на стіл.

10. Салат-закуска “Мандарин”

ІНГРЕДІЄНТИ:

  • Рис (відварений) – 1 склянка
  • Форель (консервована в олії) – 1 баночка
  • Часник – 1 зуб.
  • Яблуко (невеличке, зелене) – 1 шт
  • Сир твердий (тертий) – 2 ст. л.
  • Арахіс (смажений подрібнений) – 1 ч. л.
  • Майонез – 1,5 ст. л.
  • Сіль
  • Морква (велика, варена) – 3 шт
  • Гвоздика

Приготування:

  1. Моркву натерти на дрібній тертці. До рису додати розім’яту виделкою форель, терту м’якоть яблука, сир, дрібно порубаний часник, арахіс. Підсолити на смак, заправити салат майонезом.
  2. Для гігієнічності та зручності одягнути целофанові рукавички, руки змочити водою та сформувати з салату однакові кульки, розміром з мандарин.
  3. Кожен шар обліпити морквою без пропусків, вирівняти. Викласти «мандарини» на тарілку, імітуючи «дупцю» увіткнути по гвоздичці.

Смачного!

За матеріалами: zatyshok.net.ua

ТУТКА - Відпочивай корисно
Новорічні закуски: 10 оригінальних рецептів на святковий стіл