Турбують тонзиліти? Наші 11 методів зарадять і ви зітхнете з полегшенням

Камені на мигдаликах (медичний термін — тонзиліти) — це маленькі, білі утворення на задній частині ротової порожнини. На щастя, вони не створюють значного дискомфорту, але іноді можуть призвести до болю при ковтанні, запалення мигдаликів, несвіжого подиху з рота — кому таке сподобається?

В сьогоднішній статті Тутка поділиться з вами методами домашнього лікування цієї проблеми. Вивчаємо, коли варто звернутися до лікаря, щоб захворювання не повернулося.

1. Знімаємо наліт на мигдалинах вушними паличками

1. Окрім паличок, вам знадобляться:

  • дзеркало
  • зубна щітка
  • ліхтарик
  • свіжа протічна вода

2. Розкрийте рот і добре огляньте ротову порожнину, присвітивши ліхтариком. При цьому розглядайте себе в дзеркалі — і ви неодмінно побачите білі утворення.

3. Висуньте язик, голосно скажіть “Ааа”, щоб напружити м’язи гортані та горлянки. Таким чином тонзиліти виступлять вперед і ви легко зможете їх побачити.

4. Вушну паличку змочіть водою, вода пом’якшить утворення і їх легше буде забрати. Будьте уважними: не кладіть паличку на край умивальника, щоб не заразити її бактеріями.

5. Натисніть на утворення та обережно спробуйте їх забрати. Пройдіться по всій слизовій ротової порожнини.

6. Пильнуйте — тонзиліти можуть кровоточити: дещо незначні виділення — нормальна річ, проте будьте обережними, щоб їх мінімізувати. Порізи та рани після нальоту можуть стати вогнищем інфекції.

7. Обполосніть рот водою, огляньте рот ще раз, чи ви не пропустили білих утворень. Ознакою їх наявності в роті є липка слина. Гарно промийте рот водою.

2. Скористайтеся іригатором для порожнини рота

тонзиліти

Ще одна порада — скористатися водяним іригатором для ротової порожнини. Його часто вживають для очищення слизової від тонзилітів — налаштуйте пристрій на найнижчу швидкість.

Але перед придбанням такого товару радимо перевірити, чи струмінь води достатньо сильний, щоб очистити біляві утворення. Якщо він занадто потужний — краще ним не зловживати.

Увімкніть іригатор на низьку швидкість і пройдіться ним по ротовій порожнині: спрямуйте водичку на тонзиліти аж до повного їх усунення.

3. Ополіскування для попередження і лікування каменів на мигдалинах

Ополіскування рота спеціальними засобами після прийому їжі — завжди гарна ідея, адже наліт виникає саме від решток їжі, які залишаються між зубами.

Читайте також: Очищуємо мигдалини — запобігаємо хворобі!

Рекомендується обирати неалкогольний засіб і проводити процедуру після їди: цей процес не тільки вимиє залишки продуктів, але й зміцнить зуби і ясна.

тонзиліти

А ще радимо зробити домашній засіб — теплу воду змішайте з невеликою кількістю води: десь 1 чайна ложка солі на 250 мл води. Гарно перемішайте — наша суміш теж промиє рот від залишків після обіду.

Промивайте рот солоною водою, закинувши голову назад. Вода з сіллю, додамо, здатна полегшити будь-який дискомфорт при тонзиліті.

Не пошкодуйте грошей на засоби для ополіскування, збагачені киснем: у своєму складі вони містять діоксид хлору та природний цинк, а кисень не дає мікробам розвиватися. Та не переборщіть: кисневмісні середники — дуже сильні, їх варто використовувати 1-2 рази на тиждень. Поєднайте звичайне та кисневе ополіскування.

4. Обполіскування яблучним оцтом

тонзиліти

Оцет своєю кислотою руйнує білий наліт: розведіть невелику кількість рідини водою і прополощіть рот. Почніть зі столової ложки оцту на чашку води. Щоб пришвидшити ефект, повторюйте процедуру 3 рази на день.

5. Скористайтеся ефірними оліями

тонзиліти

Ефірні олії лемонграсу і м’яти можуть допомогти при тонзиліті завдяки своїм протизапальним і антибактеріальним особливостям.

Розведіть ефірну олію зі звичайною соняшниковою, нанесіть 1-2 краплі на зубну щітку і почніть масажувати ясна. Вже не чистьте нею зуби, бо на ній можуть збиратися мікроорганізми.

6. Допоможе проста зубна щітка

Задньою частиною щітки заберіть хворобливий наліт, прополощіть рот водою, щоб запобігти утворенню запалення.

Часте чищення язика і зубів забере надмірну кількість бактерій та зможе запобігти наступному формуванню тонзилітів.

7. Споживайте йогурт

тонзиліти

Йогурт — чудова протидія каменям на мигдаликах, адже останній містить лактобактерії й інші корисні пробіотики, надзвичайно корисні для здоров’я.

І саме пробіотики воюють з мікроорганізмами, що спричинюють тонзиліт.

8. Гризіть моркву

тонзиліти

Морква сприяє продукуванню слини, а вона вже служить для зменшення й усунення білого ротового нальоту.

9. Проконсультуйтеся з лікарем

тонзиліти

Можна пройти таке обстеження, яке називається тонзилектомія. Така проста й ефективна процедура легко звільнить вас від надокучливих каменів на мигдалинах. Вона відносно безпечна, період відновлення — швидкий, можуть спостерігатися невеликі кров’яні виділення і біль у гортані.

10. Приймайте антибіотики

Разом із лікуванням і консультацією лікаря допустимий прийом антибіотиків, якщо тонзиліт справді вас турбує, наприклад, пеніцилін. Все ж наліт може повернутися і після ліків.

11. Лазерне втручання

тонзиліти

Якщо можливо, розпитайте у лікаря, чи можна тканини, уражені тонзилітом, пролікувати лазерним втручанням. Лазер діє так, що пошкоджені клітини відновлюються, порожнини і дірки від попередніх каменів затягуються і запобігають утворення нових.

Зважте, що процедура не проста, ризиків багато, її варто проводити дуже обережно.

Нагадуємо, що запобігти утворенню тонзилітів допоможе щоденна гігієна рота — зубна щітка, нитка і часті ополіскування.

А у вас були камені на мигдаликах? Що допомогло в лікуванні вам, і ви б хотіли поділитися з нами? Чекаємо на фідбек у коментарях.

Джерело

ТУТКА - Відпочивай корисно
Турбують тонзиліти? Наші 11 методів зарадять і ви зітхнете з полегшенням