Духовка — геніальний винахід людства, тому що в ній можна легко приготувати багато ситних страв: запіканка, м’ясо, риба.
Тутка зібрав кілька рецептів апетитних запіканок, які ваші рідні будуть просити вас приготувати знову і знову.
Запіканка з м’ясним фаршем і картоплею
Інгредієнти:
- 500 г яловичого фаршу
- 1 кг картоплі
- 1 яйце
- 250 мл молока
- 100 г вершкового масла
- 1 цибулина
- 50 г сиру
- сіль, перець.
Спосіб приготування:
- Почистити та відварити картоплю в підсоленій воді. Злити воду, додати 50 г вершкового масла та розтерти в пюре.
- Підігріти молоко й додати до пюре. Розмішати до отримання однорідної маси.
- Почистити та дрібно нарізати цибулю. Обсмажити до золотистого кольору на вершковому маслі.
- Додати фарш і обсмажити до готовності, постійно помішуючи та розбиваючи грудочки. Посолити й перекласти у велику миску.
- Коли фарш злегка охолоне, вбити яйце й гарненько перемішати. Змастити форму для випікання вершковим маслом. Викласти фарш, зверху картопляне пюре.
- Випікати 15 хвилин, вийняти, посипати тертим сиром та сховати в духовку ще на 5 хвилин.
Запіканка з куркою та овочами
Інгредієнти:
- 350 г курячого філе
- 1 цибулина
- 1 солодкий перець
- 2 стебла селери
- 150 мл молока
- 100 г сиру
- 1 яйце
- сіль, перець.
Спосіб приготування:
- Відварити куряче філе до готовності в підсоленій воді.
- Холодне філе нарізати кубиками.
- Очистити всі овочі. Цибулю порізати смужками, солодкий перець — кубиками, селеру — шматочками.
- Обсмажити на оливковій олії цибулю, потім солодкий перець та селеру.
- Змішати овочі з курячим філе, викласти все в форму для випікання.
- Збити яйце з молоком і сиром, залити сумішшю куряче філе. Посипати тертим сиром.
- Випікати в духовці 15 хвилин.
Читайте також: 10 ситних салатів, які можна зробити наприкінці дня за 10 хвилин
Запіканка з броколі та сиром
Інгредієнти:
- 500 г броколі
- 5 яєць
- 300 г сметани
- 200 г твердого сиру
- 2 ст. л. вершкового масла
- 2 ст. л. панірувальних сухарів
- сіль, перець.
Спосіб приготування:
- Відварити броколі в підсоленій воді.
- Змішати яйця, сметану та тертий сир, посолити й поперчити.
- Змастити вершковим маслом форму для запікання, посипати її сухарями, викласти броколі та залити яєчною сумішшю.
- Випікати в розігрітій духовці 25 хвилин.
Запіканка з пастою і шинкою
Інгредієнти:
- 150 г пасти
- 200 г шинки
- 4 ст. л. вершкового масла
- 3 яйця
- 150 г сметани
- 200 г зеленого горошку
- 150 г сиру
- 1 зубчик часнику
- сіль, перець.
Спосіб приготування:
- Відварити пасту, злити воду, додати вершкове масло.
- Нарізати шинку шматочками й трохи обсмажити з часником.
- Збити яйця зі сметаною, додати сир і добре перемішати.
- В окремій мисці змішати пасту, зелений горошок і шинку, викласти все в форму.
- Залити яєчною сумішшю, посипати тертим сиром і випікати близько 15 хвилин.
Запіканка з рисом і грибами
Інгредієнти:
- 500 г рису
- 2 яйця
- 250 г твердого сиру
- 500 г печериць
- 2 цибулини
- сіль, перець.
Спосіб приготування:
- Зварити рис в підсоленій воді.
- Гриби нарізати шматочками, цибулю почистити й дрібно нашаткувати.
- Обсмажити цибулю, потім гриби.
- Змішати рис з половиною сиру, натертого на великій тертці.
- На форму, змащену маслом, викласти половину рису, потім гриби з цибулею, потім решту рису. Посипати зверху другою половиною тертого сиру та прикрасити декількома грибами.
- Випікати 15 хвилин.
Яку з наших запіканок ви вже готували? Цікаві ваші думки щодо таких рецептів?.