14 безглуздих домашніх справ, на які давно пора махнути рукою

Американські вчені підрахували, що на прибирання, готування їжі, миття посуду та інші побутові «радощі» йде майже по 2 години на день. Але ж цей дорогоцінний час можна присвятити значно цікавішим заняттям.

Ми в Тутка і самі не любимо безладу, але вважаємо, що життя занадто коротке для того, щоб витрачати його на постійне прибирання. Тим більше, що багато домашніх справ можна виконувати набагато рідше, ніж ми звикли, а декотрі взагалі безглузді.

1. Чистити шви між плитками

час

Повзати по підлозі із зубною щіткою і драїти простір між плитками — сізіфова праця. До прибирання шви були однаково брудними та нормально виглядали. Але що станеться, якщо почати їх мити? Одні шви вийде відмити дочиста, а інші так і залишаться темними. Ледве помітні колись дефекти будуть нахабно муляти очі. До того ж ви витратите купу часу, сил і чимало побутової хімії.

Замість цього краще раз на рік покривати шви герметиком або спробувати народний лайфхак: пройтися по швах парафіновою свічкою.

2. Мити чавунний посуд

Від води чавун іржавіє, а мийний засіб цьому матеріалу взагалі не потрібен. Щоб їжа не пригорала, сковорідку потрібно частіше використовувати та «прооліювати», а не драїти після кожного використання. У більшості випадків достатньо зняти залишки їжі папером, змастити дно олією та заховати сковороду до наступного готування. Саме так робили наші мами та бабусі, і чавунний посуд служив їм десятиліттями.

При сильних забрудненнях сковорідку можна і помити, але тоді її доведеться відразу витерти насухо та сховати якнайдалі від води.

3. Охайно складати спідню білизну

Тонка мереживна білизна легко рветься, тому її краще обережно згортати та зберігати окремо від інших речей, а ось звичайні труси можна просто кидати в шухляду.

4. Мити кухонну плиту та духовку після кожного використання

час

Свіжі плями та розводи легко прибираються вологою ганчіркою. Мити робочу поверхню засобами побутової хімії досить раз в тиждень, а решітки — раз на місяць. Агресивна побутова хімія може зіпсувати покриття, тому її краще взагалі не використовувати.

Духовку рекомендується мити лише 3-4 рази в рік. Їжа і так не контактує з поверхнями, а висока температура знищить більшість мікробів. Щоб ще і не витирати жирні бризки зі стінок, застеліть духовку фольгою та змінюйте її в міру забруднення.

Читайте також: 9 шкідливих звичок, через які ладу в будинку не буде, скільки не прибирай

5. Часто полірувати дерев’яні меблі

час

Фахівці кажуть, що полірувати олією і воском треба лише ті меблі, які вже покриті цими засобами. Найчастіше це антикваріат і дорогі дизайнерські вироби. На всіх інших предметах є фінішне покриття, яке стирається від частого прибирання. Меблі від цього швидше стають брудними та тьмяніють.

Полірувальні засоби досить наносити кілька разів на рік. В інший час протирайте поверхні вологою ганчіркою і прибирайте точкові забруднення, замість того щоб мити всі меблі від верху до низу.

6. Прати штори перед святами

час

В середньому прати штори треба раз на пів року, а не перед кожним святом, як заведено в багатьох сім’ях. Але якщо вдома немає тварин, вікна не виходять на галасливу вулицю або ви відчиняєте їх не так часто, то штори можуть залишатися чистими й довше.

Через часте прання тканина може втратити колір або деформуватися. Тому час від часу штори можна не прати, а проходити по них порохотягом, навіть не знімаючи з карниза. Пароочисник теж прекрасно впорається із забрудненнями та освіжить фіранки.

7. Мити абсолютно всі продукти

Якщо на пакуванні зелені або салату написано «Готовий до вживання», необов’язково промивати кожен листочок. Чистішими продукти від цього не стануть, а от «заразити» їх патогенами з раковини або від інших кухонних поверхонь вийде без проблем.

М’ясо мити теж не треба. Вода безсила проти мікробів і бактерій — потрібна термічна обробка, яка і так буде зроблена при готуванні.

Гриби краще просто протерти сухим паперовим рушником. Після миття вони швидше псуються, змінюють смакові якості та випускають слиз при смаженні.

8. Постійно прасувати одяг та постільну білизну

час

Тільки уявіть, як можна полегшити життя, купуючи речі з матеріалів, які не мнуться: деніму, спандексу, вовни, кашеміру, ліоцелли. Ще є так звані перманентні пресові тканини, які в принципі не потрібно гладити, — ви впізнаєте їх за написом Permanent Press на бирці.

Але навіть якщо річ мнеться, є способи обійтися без прасування. Наприклад, можна вішати ще злегка вологий одяг на плечиках або скручувати суху білизну в рулони.

9. Витирати помитий посуд рушником

час

Навіть на візуально чистих кухонних рушниках часто присутня патогенна флора, так і від тканини на тарілках може залишатися ворс. Простіший та більш гігієнічний спосіб — просто дати посуду висохнути самому.

Ще одне безглузде заняття — обполіскувати тарілки перед тим, як відправити їх в посудомийну машину. Часто досить просто зняти з них залишки їжі. Зазирніть в інструкцію до приладу — можливо, вам теж не потрібно обполіскувати посуд перед миттям.

10. Вручну драїти брудні поверхні

час

Щоб швидше закінчити прибирання, ми наносимо засоби побутової хімії на поверхні й одразу починаємо відтирати бруд. Але якщо просто дати засобу час, прибирати прийдеться набагато менше. Саме так роблять покоївки в готелях і мийники посуду в закладах громадського харчування.

З сильними забрудненнями на одязі можна вчинити аналогічно: замочити в мийному засобі та відправити в пральну машину. Ніби дрібниця, зате не доведеться вручну чистити плями, що не відіпралися.

11. Чистити злив і труби «для профілактики»

Всі побутові засоби для чищення стоків містять агресивні хімікати, яким без різниці, що розчиняти — засмічення або труби. Зрозуміло, якщо злив забитий, потрібно діяти, але лити засіб «про всяк випадок» безглуздо та навіть небезпечно.

12. Мучитися з миттям чайників і кавоварок

час

Фахівці вважають, що залишки кави на стінках чаші роблять напій смачнішим, і багато кавоманів з ними згодні. З чаєм та ж історія: танін, що поглинувся в стінки посуду, робить смак більш насиченим. Чаші кавоварок і заварники чайники можна просто обполоснути водою та не возитися з мийними засобами.

13. Регулярно проходити порохотягом і мити підлогу у всій квартирі

час

Щоб удома було чисто, досить проходити порохотягом та мити підлогу раз на тиждень, а локальні забруднення прибирати по ходу справи. Наприклад, витерти пляму на підлозі серветкою, замість того щоб хапатися за швабру.

Постійно проходити порохотягом по килимі під журнальним столиком або щотижня мити підлогу в порожній кімнаті — теж зайва морока. Там просто не встигає зібратися пилюка. Приміщення, в які рідко заходять, взагалі можна прибирати 1-2 рази на місяць. Правда, якщо у квартирі є маленькі діти та тварини, робити лад доведеться частіше.

14. Чистити всі овочі перед приготуванням

час

Шкірка містить величезну кількість клітковини, антиоксидантів та інших корисних речовин, які ми просто викидаємо в смітник. Як і гроші, які заплатили за продукти, а також час, витрачений на чищення.

Спробуйте не чистити картоплю, моркву, кабачки та інші овочі з м’якою шкіркою, якщо лише ви не зібралися робити пюре. Так ви заощадите час і відкриєте для себе новий смак звичної їжі. Виняток становлять овочі та плоди, у яких занадто жорстка шкірка: гарбуз, селера та ін.

А ви рахували, скільки годин на тиждень витрачаєте на прибирання, готування, прасування та інші домашні справи?

Джерело

ТУТКА - Відпочивай корисно
14 безглуздих домашніх справ, на які давно пора махнути рукою