10+ продуктів, які ми готуємо неправильно і в результаті одержуємо повне розчарування

Кулінарія — це ціла наука. Одне неправильне рішення і страва з мішленівського ресторану може бути зіпсована. І неважливо, чи досвідчений ви кухар або домашній любитель, адже помилки трапляються у всіх. Головне — знати про них і вміти вчасно запобігти.

Тутка перевірив кулінарні сайти, щоб ви уникли типових помилок на кухні та кожна ваша страва стала шедевром.

1. Кальмари

У класичному рецепті кухарі рекомендують варити кальмари в кип’ятку приблизно 50-60 секунд або ошпарити їх окропом. Інакше кальмари стають ґумовими та неїстівними. Але якщо ви все ж їх переварили, то продовжуйте готувати 30-40 хвилин. За цей час морепродукти вберуть бульйон, збільшаться в розмірах і стануть м’якими.

2. Стейк

страва

Після того, як ви засмажили стейк або приготували м’ясний рулет, виникає спокуса одразу розрізати їх на шматочки та з’їсти. Але гаряче м’ясо виділяє сік, і ви ризикуєте отримати пересушене, тверде м’ясо. Щоб цього уникнути, дайте страві «відпочити» 5-10 хвилин після приготування.

3. Різотто

страва

Ресторанний критик Дейв Лоурі радить їсти різотто ложкою, починаючи від краю тарілки та поступово просуваючись до центру. Так страва довше залишиться гарячою. Вилка ж залишає отвори в рисі, які охолоджують різотто.

Читайте також: 10+ звичних нам продуктів, які в супермаркеті краще оминати

4. Макарони

Після закінчення варіння з каструлі з макаронами треба злити воду. Тут і криється головна помилка багатьох домогосподарок. Залиште на дні каструлі пів склянки води з-під пасти та додайте її в соус. Солона крохмалиста вода — чудесний загущувач. Вона додасть соусу аромату, зробивши його насиченим.

5. Ківі

Ківі — це ягода, і в його шкірці міститься велика кількість корисних речовин і вітамінів. Так, в шкірці ківі в 2 рази більше антиоксидантів і в 3 рази більше клітковини, ніж у м’якоті.

6. Броколі

100 г броколі допоможуть заповнити добову потребу у вітаміні С. Однак в кип’ятку цей вітамін руйнується і овоч втрачає поживну цінність. Щоб цього не сталося, готувати броколі треба на пару.

7. Курка

Прихильники правильного харчування радять знімати шкіру з курки перед приготуванням. У ній міститься велика кількість жирів, а це може призвести до підвищення рівня холестерину. Щоб зберегти смак птиці, шкіру радимо знімати безпосередньо перед вживанням готової страви. Коли курка готується, вона вбирає частину жиру зі шкіри, завдяки чому м’ясо стає більш соковитим і ароматним.

8. Молода картопля

У молодій картоплі міститься велика кількість калію, заліза, магнію, вітаміну С і В6. Щоб зберегти всі корисні властивості, варіть та запікайте овоч разом зі шкіркою: саме в ній міститься велика кількість вітамінів і мінералів.

9. Квасоля

страва

Консервована у власному соку квасоля зазвичай покрита каламутним розсолом. Це не тільки виглядає неестетично, а й шкідливо для здоров’я. В такому розсолі міститься багато натрію і крохмалю, а деякі люди при вживанні відзначають металічний присмак у роті. Щоб цього уникнути, злийте рідину та промийте квасолю.

10. Птиця

страва

Запечені курка або індичка можуть вийти сухими. Щоб цього уникнути, намагайтеся не відчиняти дверцят духовки під час готування. Кожного разу, коли ви це робите, духовка втрачає тепло, збільшується час приготування, тому птиця і стає пересушеною. Щоб перевірити готовність м’яса, використовуйте харчовий термометр. І обов’язково дайте страві «відпочити» 30-40 хвилин.

11. Тісто для піци

страва

Неспроста виробники піци розтягують тісто руками. Це не елемент шоу, а найкращий спосіб зробити тісто м’яким і пишним. При розкачуванні його качалкою можна розчавити повітряні кишені, і тоді тісто не підніметься при запіканні.

12. Страви з беконом

страва

У багатьох рецептах кухарі радять перед приготуванням креветок, фаршу або овочів обгорнути їх беконом. Кухар Еліза Крос стверджує, що смужки сирого бекону можуть приготуватися нерівномірно та частково підгоріти. Краще використовувати вже готову свинину. Запечіть смужки бекону в духовці при температурі 220 °С – так вони стануть гнучкими та можна буде легко обгорнути ними страву.

Що б ви додали до цього списку?

За матеріалами

ТУТКА - Відпочивай корисно
10+ продуктів, які ми готуємо неправильно і в результаті одержуємо повне розчарування