Болі в суглобах — це не лише ознака вікових змін в організмі. Пошкодити суглоб можна, наприклад, після травми. Які засоби допоможуть вам при болях в суглобах і що корисно внести до харчування, щоб послабити запалення, зміцнити кісткову тканину та поліпшити самопочуття.
Причиною болю в суглобах може стати спортивна травма, артрит або артроз. Це відчуття викликає серйозний дискомфорт і знижує якість життя. Спеціальної дієти, яка може на всі 100% ліквідувати проблему, немає. Але введення у своє меню деяких продуктів полегшить хворобливий стан. Що ще можна зробити, щоб уберегти свої суглоби?
Профілактика болю в суглобах
Як уберегти суглоби
До проблеми більш схильні особи віком 40+, здебільшого жінки.
- Розумна фізична активність допоможе знизити вагу і нормалізувати харчування суглобів. Це можуть бути: ранкова гімнастика, фітнес, гімнастика для суглобів. Ідеально підходить плавання, адже в такому випадку навантаження на суглоби слабше.
- Випиваємо щодня достатній об’єм води (склад хряща — на 90% вода).
- Зниження ваги.
- Комфортне взуття.
- Відмова від звички схрещувати ноги в положенні сидячи.
Читайте також: Селера: Чарівний ефект щоденного вживання
Харчування при болях в суглобах
Бульйон на кістці. Зварений на повільному вогні міцний бульйон з кісток сприяє зменшенню запалення і болю в суглобах, які характерні для такого аутоімунного захворювання як ревматоїдний артрит.
Фрукти, ягоди
- Виноград: має властивість послаблювати запалення і суглобові болі, бо містить проантоцианідіни.
- Цитрусові відрізняються значною кількістю вітаміну С і запобігають запаленню та болю.
- Сік вишні допомагає послабити запалення.
Овочі, бобові
- Шпинат насичений антиоксидантами. Серед його компонентів є кемпферол, що послаблює запалення, біль і гальмує розвиток остеоартриту.
- Броколі має в складі сульфорафан, що знімає суглобовий біль і зменшує хворобливі прояви ревматоїдного артриту.
- Часник крім властивості нормалізувати тиск і ризик кардіологічних проблем має протизапальну дію і запобігає прогресуванню остеоартриту.
- Червона квасоля містить багато клітковини та допомагає знижувати показник С-реактивного білка. Культура включає білок, фолієву кислоту, залізо (Fe), магній (Mg), калій (K), які зміцнюють імунітет.
Прянощі та чаї
Такі прянощі, як шафран і куркума, є протизапальними продуктами та зменшують прояви артриту. Речовина кроцин в складі шафрану чинить антиоксидантний і антипроліферативний ефект при суглобових болях.
Імбир
Полегшує хворобливі прояви в колінних суглобах.
Зелений чай
Має в складі протизапальну речовину поліфенол, що полегшує болі. А епігаллокатехін-3-галлат, який є в цьому рослинному продукті, гальмує руйнування суглобів у пацієнтів, які страждають на ревматоїдний артрит.
А також
- Жирні види риб відрізняються вмістом жирних кислот омега-3.
- Молокопродукти з малим відсотком жиру містять кальцій (Са) і вітамін D, які зміцнюють кістки та імунітет.
- Волоські, фісташкові, мигдалеві горішки мають у своєму складі кальцій, магній, вітамін Е, білок і альфа-ліноленову кислоту, котра змінює імунну систему.