10 рецептів головної різдвяної страви – куті

Найголовніша обрядова страва, з якої починається застілля під час Різдва чи Старого Нового року – це кутя. 10 рецептів, які ми вам пропонуємо – далеко не межа можливих варіантів її приготування

Основний принцип приготування куті – це поєднання вареної крупи, маку, сухофруктів і меду. Кожен компонент в куті має певне символічне значення: наприклад, зерна – відродження, а мед – солодка божественна їжа.

Залежно від своїх смакових переваг, ви можете використовувати різні крупи – пшеницю, овес, рис, пшоно, а також солодощі – мед, родзинки, курагу, чорнослив, інжир, цукати. Головне, щоб думки були чистими, а настрій – гарним.

Рецепт №1 Кутя з пшениці з медом, родзинками та горіхами

кутя

Інгредієнти:

  • 200 грамів пшениці,
  • 50 грамів родзинок,
  • 50 грамів волоських горіхів,
  • 100 грамів меду,
  • сіль за смаком.

Приготування:

  1. Пшеницю промийте, замочіть в холодній воді на 3 години, потім знову промийте та варіть до готовності 2 години.
  2. Наприкінці варіння додайте до каші родзинки, посоліть та варіть 30 хвилин, потім відкиньте на друшляк.
  3. До куті додайте мед, розведений з кип’яченою водою, і подрібнені волоські горіхи.

Читайте також: 12 страв, які мають бути на Святий Вечір та що кожна з них символізує

Рецепт №2 Кутя з пшениці та горіхів

Інгредієнти:

  • 200 грамів пшениці,
  • 100 грамів маку,
  • 50 грамів волоських горіхів,
  • 150 грамів меду,
  • 100 грамів вершків,
  • дрібка солі.

Приготування:

  1. Пшеницю промийте та варіть до повної готовності 2,5-3 години, потім злийте воду та остудіть.
  2. Мак залийте окропом на 30 хвилин, потім розітріть в ступці або подрібніть блендером.
  3. Волоські горіхи підсушіть та подрібніть.
  4. Змішайте пшеницю, мак, горіхи, додайте мед, посоліть та залийте вершками.
  5. Подавайте кутю охолодженою.

Рецепт №3 Кутя з рису з мигдалем і курагою

кутя

Інгредієнти:

  • 150 грамів рису,
  • 100 грамів маку,
  • 100 грамів мигдалю,
  • 100 грамів кураги,
  • цукор за смаком.

Приготування:

  1. Рис промийте, доведіть до кипіння, промийте холодною водою. Потім знову висипте рис у каструлю, додайте цукор і варіть у великій кількості води до повної готовності 15-20 хвилин. Відкиньте на друшляк і остудіть.
  2. Мигдаль ошпарте окропом, почистьте і подрібніть з цукром і невеликою кількістю кип’яченої води.
  3. Курагу помийте, замочіть на 30 хвилин у воді, потім подрібніть.
  4. Перемішайте всі інгредієнти куті.

Рецепт №4 Кутя з пшона та сухофруктів

Інгредієнти:

  • 150 грамів пшона,
  • 100 грамів сухофруктів,
  • 50 грамів вершкового масла,
  • цукор за смаком,
  • дрібка солі.

Приготування:

  1. Подрібнені сухофрукти залийте гарячою водою та варіть 30-40 хвилин.
  2. Фрукти вийміть, до відвару додайте воду, цукор, сіль, пшоно та зваріть кашу.
  3. Остудіть кутю, додайте сухофрукти та вершкове масло.

Рецепт №5 Кутя з пшениці з варенням

Інгредієнти:

  • 400 грамів пшениці,
  • 100 грамів ягід або фруктів із варення.

Приготування:

  1. Пшеницю промийте, відваріть до готовності 2-3 години, відкиньте на друшляк, остудіть та перемішайте з ягодами або фруктами з варення.
  2. Якщо кутя вийшла густою, розведіть її невеликою кількістю варення, розведеного кип’яченою водою.

Рецепт №6 Кутя з мигдалевим молочком

Інгредієнти:

  • 400 грамів суміші круп (пшениця, рис, овес),
  • 200 грамів мигдалю,
  • 100 грамів родзинок,
  • мед за смаком,
  • цукор за смаком,
  • дрібка солі.

Приготування:

  1. Зерна промийте та замочіть в холодній воді на ніч.
  2. Потім знову промийте, залийте водою та варіть до готовності. Додайте цукор і сіль. Остудіть.
  3. Мигдаль розтовчіть в ступці та ретельно розітріть в кашку, поступово додаючи теплу кип’ячену воду. Потім процідіть мигдалеве молочко через марлю та відтисніть. Додайте мед і перемішайте.
  4. Мигдалеве молочко не зберігається довго, тому додайте його в кутю безпосередньо перед подачею.

Рецепт №7 Сира кутя з медом

Інгредієнти:

  • 100 грамів пшениці,
  • 30 грамів олії,
  • 50 грамів меду.

Приготування:

  1. Гарненько промийте пшеницю, потім запарте окропом, щільно закрийте та залиште на ніч.
  2. Коли пшениця набрякне, злийте воду та заправте кутю розведеними у теплій кип’яченій воді медом і олією.

Рецепт №8 Горохова кутя

Інгредієнти:

  • 200 грамів пшениці,
  • 100 грамів гороху,
  • 50 грамів олії,
  • сіль за смаком.

Приготування:

  1. Пшеницю і горох попередньо замочіть на 3 години, потім промийте, залийте водою і варіть до готовності 2,5-3 години.
  2. Кутю посоліть та додайте олію.

Рецепт №9 Кутя з мармеладом

кутя

Інгредієнти:

  • 200 грамів перлової крупи,
  • 100 грамів родзинок,
  • 100 грамів волоських горіхів,
  • 50 грамів цукру,
  • 100 грамів мармеладу,
  • 100 мл узвару.

Приготування:

  1. Крупу промийте, залийте водою та варіть до готовності, 2 години. Приблизно через годину після закипання додайте промиті родзинки. Готову кашу промийте холодною водою.
  2. Подрібніть горіхи.
  3. Мед розчиніть в узварі.
  4. З’єднайте кутю, горіхи, мед і порізаний мармелад.

Рецепт №10 Кутя з рису з корицею

Інгредієнти:

  • 150 грамів рису,
  • 100 грамів родзинок,
  • 100 грамів цукру,
  • 20 грамів кориці.

Приготування:

  1. Рис промийте, відваріть у великій кількості води до готовності, відкиньте на друшляк і остудіть.
  2. Ізюм помийте та запарте на 30 хвилин окропом.
  3. До куті додайте родзинки, цукор, корицю та перемішайте.

Смачної куті та щасливого Різдва!

ТУТКА - Відпочивай корисно
10 рецептів головної різдвяної страви – куті