7 дивних харчових забаганок, які виявлять справжні потреби організму

От лягаєте ви спати і посеред ночі прокидаєтеся з думкою про той смачнезний шматок шоколадного торта, чи не уявляєте свого життя без помідорів. Такі харчові забаганки можуть свідчити не тільки про те, що у вас — стрес, а й про відсутність певних вітамінів у організмі.

Ми в Тутка також час від часу забагаємо то того, то цього, отож глибше простудіювали питання й вивчили всі приховані потреби організму.

Гостра їжа

харчові забаганки

Її робить такою гострий перець. Окрім прискорення метаболізму, капсаїцин, що знаходиться в перці, також полегшує болі в суглобах та м’язах і навіть може боротися з мігренями. Ми можемо споживати його несвідомо та навіть не знати, що від нього стає легше.

Чорний шоколад

харчові забаганки

У певних видів чорного шоколаду кофеїну більше, ніж у бляшанці з кока-колою (приблизно 30 мг). Чорний шоколад підвищує рівень усвідомленості й енергії, бо стимулює центральну нервову систему. Тож наступного разу, коли відчуєте втому чи сонливість, з’їжте плиточку чорної шоколадки — і станете більш продуктивними.

Ще одна причина, чому наш вибір падає на такі харчові забаганки, як чорний шоколад, — організм потребує магнію. Вчені поки не одностайні у цій теорії, адже цінним джерелом магнію є ще й інші продукти — горіхи.

Читайте також: 4 причини, чому перед розкриванням бляшанки її обов’язково треба мити

Арахісове масло

харчові забаганки

Воно має велику харчову цінність, має в своєму складі компонент, який медицина застосовує у боротьбі зі шкідливим холестерином.

Якщо сильно бажаєте саме арахісового масла, це — сигнал про те, що тіло потребує білків, антиоксидантів, заліза, магнію та кальцію.

Лід

Бажання похрумтіти льодом спричинене дефіцитом заліза, що настає за анемії або й без неї. Досі незрозуміло, що штовхає нас пожувати лід. Напевне, він заспокоює гостру потребу людини в залізі під час анемії.

Інша популярна версія — ми їмо лід тоді, коли знаходимося в стані стресу чи полоні емоційних проблем.

Випічка

Харчові забаганки продовжуються, і на черзі — випічка. Вона багата вуглеводами, і після шматка торта настрій миттю піднімається. Вчені дослідили, що “всесвітній час пожирання вуглеводів” припадає десь на 15:30-17:00. Тож якщо ви сидите на дієті, в цей час будьте особливо пильні.

Якщо дуже хочеться печива, хліба чи макаронів — організм потребує хрому чи азоту. Інші дослідження певні, що так тіло сигналізує про депресію чи стрес. Під час споживання вуглеводів виробляється гормон щастя — серотонін.

М’ясо та гамбургери

харчові забаганки

Якщо вам раптом захотілося м’яса — подумайте, що спричинило такі харчові забаганки. Вірогідно, це — потреба в червоному м’ясі: у ньому є багато білку, якого, можливо, потребує ваш організм. А ще в червоному м’ясі містяться цинк, залізо та вітамін В.

А ще одне цікаве дослідження визначило, що харчування з великими вмістом білка допомагає уникнути надмірного переїдання й ожиріння.

Газовані напої

харчові забаганки

Звісно, це — питання смаку, якщо ви п’єте газовану воду замість звичайної. Проте такі напої запобігають вимиванню з кісток кальцію і магнію. І якщо ви літрами випиваєте ці напої щодня — вам бракує саме цих елементів.

А які ваші харчові уподобання? Як боретеся з бажанням з’їсти солоденького?

За матеріалами

ТУТКА - Відпочивай корисно
7 дивних харчових забаганок, які виявлять справжні потреби організму