Великодна паска ПАНЕТТОНЕ – італійський хліб достатку. Кожна господиня просто зобов’язана спробувати спекти таку паску!

Прикрасіть цьогорічний Великдень — потіште себе вишуканою італійською випічкою панеттоне. Це тісто легке, неймовірне смачне й ніжне, просякнуте ароматами цедри та цукатів. Ми впевнені, така паска всім сподобається.

У вас все вийде, адже ми пропонуємо вам перевірений покроковий рецепт.

Інгредієнти:

Опара

  • 185 мл теплої води (близько 38 градусів)
  • 7 г сухих дріжджів
  • 10 г цукру
  • 90 г борошна

Тісто 1

  • опара
  • 45 г вершкове масло (м’яке)
  • 30 г цукру
  • 2 яйця
  • 135 г борошна

Тісто 2

  • тісто 1
  • 100 г вершкове масло (м’яке)
  • 100 г цукру
  • 3 жовтки
  • цедра 1 апельсина
  • цедра 1 лимона
  • цедра 1 лайма
  • 1 ч.л. екстракту ванілі
  • 30 г меду

Тісто 3

  • тісто 2
  • 280 г борошно
  • 6 г солі
  • 115 г родзинок
  • 35 мл рому (коньяку, соку апельсина)
  • 115 г цукатів
  • 20 г вершкового масла

Форма для випічки 11 см х 8 см.

Читайте також: ВІДЕНСЬКЕ ТІСТО, запашне, улюблене! Готую опару звечора, а вранці замішую тісто та випікаю ПАСОЧКИ

Спосіб приготування:

1. Починати готувати панеттоне потрібно звечора. Приготуємо опару. В миску наливаємо 185 мл теплої води, додаємо 10 г цукру, 7 г дріжджів, перемішуємо, просіюємо сюди борошно 90 г і знову перемішуємо. Ставимо миску в тепле місце на 30-40 хв.

панеттоне

2. Робимо “Тісто 1”. У велику миску викладаємо 45 г м’якого масла, додаємо 30 г цукру та добре перетираємо. Додаємо 2 яйця та все добре знову перемішуємо.

3. Виливаємо опару в миску та все добре перемішуємо.

панеттоне

4. В отриману масу просіюємо 135 г борошна, все добре перемішуємо до однорідності.

5. Накриваємо тісто харчовою плівкою та залишаємо на ніч в холодильнику.

6. 115 г родзинок заливаємо 35 мл рому (або коньяком, апельсиновим соком чи просто водою), накриваємо, щоб настоялось теж цілу ніч.

панеттоне

7. Вранці виймаємо “тісто 1” з холодильника. За ніч воно мало гарно вирости.

панеттоне

8. Робимо “тісто 2”. В чисту миску кладемо 100 г м’якого масла. Додаємо 100 г цукру. І все добре збиваємо міксером, приблизно 4 хв. До збитої суміші додаємо 3 жовтки та знову все добре збиваємо.

панеттоне

9. Додаємо в миску цедру 1 лимона, 1 апельсина, 1 лайма, 1 ч.л. екстракту ванілі. Панеттоне повинен бути дуже ароматним. Додаємо 30 г меду в “тісто 1”. Все добре перемішуємо міксером.

10. Замішуємо “тісто 3”. В тарілку з “тістом 2” додаємо 280 г борошна, добре перемішуємо лопаткою. Далі можна використовувати міксер, адже тісто треба добре вимісити. Вимішуємо 10 хв. Потім даємо тісту 5 хв відпочити, накривши його плівкою, і потім ще раз вимішуємо міксером 10 хв. Повторюємо процедуру. В результаті замішування тісто повинно відлипати від тарілки.

панеттоне

11. Додаємо замочені на ніч родзинки та 115 г цукатів. Перемішуємо міксером 3 хв.

12. Змащуємо чисту тарілку олією, перекладаємо туди тісто, підбираємо його з 4-х сторін, складаємо, накриваємо плівкою й ставимо на 30 хв в тепле місце. Через 30 хв знову перемішуємо тісто в мисці та залишаємо рости вже на 2-3 години. Воно повинно вирости більше ніж у 2 рази.

панеттоне

13. Викладаємо тісто на стіл і ділимо на частини для випікання. Я поділила на 4. Округлюємо гарно кожну частину та перекладаємо у форми наполовину заповнені. Залишаємо тісто, щоб підросло приблизно на 2 години. Тісто має заповнювати форму.

панеттоне

14. Коли панеттоне підросли, робимо лезом на кожній надріз хрестиком і в дірочку кладемо шматочок масла, щоб утворилась гарна шапочка.

панеттоне

15. Випікаємо 40 хв при 170 градусах (дивіться по своїй духовці).

16. Важливий нюанс: щоб ніжна шапочка панеттоне не осіла після випікання, рекомендуємо їх підвісити на декілька годин або на ніч. Для цього ми запхали бамбукові шпажки та повісили між двома жердинами.

панеттоне

Ось як мало б вийти:

Це просто неймовірне тісто, напевно найкраща з усіх великодніх пасок, які ми колись смакували. Воно неймовірно пише, ніжне, повітряне, ароматне, солодке. Кожна господиня просто зобов’язана спробувати спекти панеттоне, щоб переконатись в цьому самій.

Оцініть статтю
Тутка
Великодна паска ПАНЕТТОНЕ – італійський хліб достатку. Кожна господиня просто зобов’язана спробувати спекти таку паску!
15 коміксів від художниці, яка малює життя без брехні, і виходить крутіше, ніж в комедіях