Сиру курку з магазину мити не МОЖНА!! Розповімо чому

Виявляється, 90% людей миють сиру курку перед приготуванням. Розповідаємо, чому цього робити не варто. У сирій курці містяться шкідливі бактерії, зокрема, кампілобактер і сальмонела — два головних винуватців харчових отруєнь. Тому мити курятину перед готуванням — цілком логічно, так?

А ось і ні

мити

Мити сиру курку перед готуванням — означає поширювати шкідливі бактерії по всій поверхні м’яса, а також раковини або столу.

Дженніфер Квінлан з Університету Дрексела брала участь в дослідженні, присвяченому цій темі, яке проводилося за замовленням Департаменту сільського господарства США. Квінлан каже, що, за даними опитувань, 90% людей миють сиру птицю, причому в багатьох рецептах так і сказано: «промийте й обсушіть». Вона пояснює:

«Це не позбавляє від бактерій і не вбиває їх. Зате є ризик розпорошення бактерій — це називається аерозолізацією».

Читайте також: 7 продуктів, які ніколи не варто повторно розігрівати у мікрохвильовці

Нещодавно Департамент сільського господарства США запустив кампанію «Харчова безпека в сім’ї», побудовану на таких закликах:

мити

  • Підтримуйте чистоту. Якомога частіше мийте руки та поверхні.
  • Розділяйте. Не дозволяйте сирій птиці та її сокам стикатися з іншими продуктами.
  • Готуйте ретельно. Мінімальна внутрішня температура готової птиці повинна становити 74 °C (заміряйте кухонним термометром).
  • Охолоджуйте. Своєчасно кладіть птицю в холодильник.

Університет Дрексела також запустив аналогічну кампанію «Не мийте курей». Мета проєкту — відучити людей від цієї шкідливої звички.

мити

Вживання їжі, зараженої вищезазначеними бактеріальними штамами, може призвести до важкого отруєння — і це ще не найгірший варіант.

При вживанні їжі, зараженої сальмонелами, у людини розвиваються такі симптоми, як діарея, гарячка, біль у животі, нудота та блювання.

Більшість отруєнь сальмонелою проходять за кілька днів, але іноді виникають ускладнення, що можуть закінчитися летальним результатом.

Кампілобактери в їжі також викликають пронос. Але ці бактерії можуть вивести людину з ладу на цілих 10 днів і викликати сильні болі в животі. Зараження кампілобактерами може також мати довготермінові наслідки для здоров’я: ослаблення м’язів, ураження нервової системи, артрит і синдром Гійена — Барре.

За словами Квінлан, миття сирої курятини не вартує таких ризиків.

«Одні люди думають, що змивають мікроби. Інші просто хочуть змити слиз, або їм здається, що курка брудна. Причин існує безліч, аж до мимовільного рефлексу: “Сире треба мити”».

Наостанок ще одна порада: готову курятину треба зберігати в закритій посудині в холодильнику; при кімнатній температурі завжди є ризик зараження.

ТУТКА - Відпочивай корисно
Сиру курку з магазину мити не МОЖНА!! Розповімо чому