Що станеться з нашим організмом, якщо ми повністю відмовимося від цукру

“Цукрове обличчя”, волосинки над верхньою губою та навіть безпліддя — це лише декотрі неприємні наслідки “білої отрути”, яка має назву цукор. Забравши його з тарілок та горняток, супергероями ми не станемо, та якість життя й здоров’я значно покращиться.

Ми в Тутка також любимо поласувати і тортиком, і Кока-Колою, тож нам стало цікаво: що станеться з нашим організмом, якщо хоч на деякий час відмовитися від цукру. І те, що ми довідалися, змусить і вас бігти рахувати всі обгортки від спожитих сьогодні цукерок. Та що й казати – ходімо читати разом.

1. Можна легше завагітніти

цукор

Цукор славиться тим, що дає нам відчуття енергії (через розщеплення інсуліну в крові). Та останній схожий до гормонів, котрі відповідають за вагітність. Якщо ми споживаємо надто багато переробленого цукру, в організмі буде дуже багато інсуліну, схожого до гормонів вагітності, і наше тіло буде плутати два різні полюси, не розуміючи, чи дозріла вже яйцеклітина для запліднення. Так, рівень гормонів, що відповідальні за запліднення, буде зменшуватися, як і кількість зрілих яйцеклітин, і жінці буде все важче завагітніти.

Читайте також: 13 найкорисніших горіхів і насіння, які варто їсти кожного дня, щоб залишатися здоровими

2. Почуття голоду стихне та кількість перекусів зменшиться

цукор

Потрапивши до наших тіл, цукор впливає як на психічні явища, так і на самоконтроль. За науковими дослідами, солодке впливає на певні ділянки мозку. При споживанні солодкого, посилюється вироблення гормонів голоду та пригнічується робота гормонів, що відповідають за насичення. Тому, споживаючи багато печеньок, ми часто переїдаємо.

3. Збільшиться об’єм мозку та покращиться пам’ять

цукор

Якщо шлунок вимагає солоденького, а мозок каже “Ні” – на це теж є свої причини. Хоч ми і не погладшаємо від цих солодощів, мозку некомфортно, адже: пригнічуються його когнітивні функції, притуплюється пам’ять, сповільнюється момент прийняття рішень. А ще вчені дослідили, що мозок, у певних своїх ділянках, може навіть зменшуватися в об’ємі!!!

4. У вас зникнути перепади настрою та ви станете добрішими

цукор

Вчені переконують: надмірне захоплення солодким врешті призведе до перепадів настрою і навіть депресії. В нас зростає рівень тривожності, ми не можемо вповні насолоджуватися усім спектром емоцій та почуттів. Чому так стається? Причина криється в тому, що перероблені цукри забирають з організму вітамін В – один із найважливіших елементів “для настрою”. Дивно, але лікарі застосовують інсулін не лише для лікування діабету, але й депресії, і ця терапія дуже дієва.

5. Можна уникнути синдрому автоброварні

цукор

Синдром автоброварні — досить цікаве нездужання, при якому їжа бродить у кишківнику, і нагадує цей процес бродіння пива. Опісля можна навіть злегка сп’яніти, адже впродовж останнього продукується і викидається в кров етанол. І саме через цукор цей природній процес (адже бродіння — нормальне явище), стає нездоровим та болісним.

6. Можна уникнути “цукрового обличчя”

Згадуючи про цукор, на думку найчастіше спадає зайва вага. Та дерматологія також страждає від цього “білого ворога”. Дерматологи стверджують, що цукор провокує гормональний стрес, котрий відображається на шкірі гіршими наслідками — “цукровим обличчям”. Симптоми останнього: посіріла шкіра обличчя, стоншення брів, в’яла шкіра, пігментація.

7. Волосся слабшає

цукор

Трихологи засвідчують, що через цукор волосся стає тоншим і випадає. Через підвищений рівень глюкози в організмі порушується баланс інсуліну та стероїдів, а за ними і увесь баланс гормонів. Шкірі голови таким чином бракує живлення – волоссю пряма дорога до випадіння. Правильне харчування, на жаль, втраченого волосся не поверне, зате попередить випадіння наступних волосинок.

8. Можливо запобігти надмірному виростанню волосся на тілі

Науковці дослідили, що за споживання перероблених цукрів зростає проблема небажаного волосся по всьому тілу. Через цукор в крові зростає рівень інсуліну, а за ним – і рівень тестостерону. Останній посилює ріст волосся, і його надмірна кількість спричинює ріст волосся над верхньою губою в жінок та на животі в чоловіків. Високий рівень інсуліну спричиняє також полікістоз яєчників у жінок.

9. Шкіра буде старіти повільніше

Цукор провокує виникнення не лише акне, але й швидше старіння шкіри, — так нагадують нам учені. Потрапляючи до організму, він руйнує колагенові волокна, цей процес прискорюється завдяки ультрафіолетовому випромінюванню. Шкіра стає менш еластичною, а більш вразливою, вона покривається зморшками. Солодке в нашому тілі пригнічує гормон росту, котрий пов’язаний із метаболізмом та комплекцією тіла – тому ми виглядаємо старішими.

10. Кістки будуть міцнішими

Поширене твердження, що кістки стають ламкими через сіль, сьогодні спростовують лікарі. Вони впевнені, що для кісток небезпечнішим є цукор, а не сіль. Через останній організму важко засвоїти вітамін D, і через нього з кісток вимивається магній, кальцій та інші сполуки. Справа може дійти навіть до остеопорозу, і кісткова тканина стоншується.

11. Ви забудете про спазми під час циклу

цукор

В цей особливий час так хочеться втішити себе цукерочками, та гінекологи наголошують, що цукор може навіть погіршити ситуацію. Через нього посилюються болісні спазми! А до них додасться здуття живота, біль та метеоризм, що не дуже приємно разом із “цими днями”.

12. Посилиться імунітет

цукор

За щоденного вживання цукру імунітет слабшає, — переконують вчені. Останній вражає білі кров’яні тільця, відповідальні за боротьбу з мікробами та вірусами. Пляшка газованого напою, об’ємом у 1 л або 100 грамів цукру знижують активність імунітету на 40%, тобто на 4-5 годин імунітет вимикається.

А ви любите солоденьке?!

За матеріалами

ТУТКА - Відпочивай корисно
Що станеться з нашим організмом, якщо ми повністю відмовимося від цукру