Часник – незамінний інгредієнт, який можна зустріти в різних стравах по всьому світу. І хоча всім нам здається, що ми знаємо, як його використовувати, є безліч нюансів, які треба враховувати. Все це важливо, якщо ви хочете повністю розкрити весь його характерний солодкий, але водночас інтенсивний смак. Навіть якщо ви готуєте щось просте, наприклад вінегрет, заправка може надати страві нових відтінків смаку, варто лише правильно використати зубчик часнику.
Тутка покаже вам, як витиснути максимум із цього інгредієнта.
A. Як правильно вибрати часник
Будь-яка страва стає смачнішою, якщо використовувати правильні та свіжі інгредієнти. І часник не є винятком.
- В магазині: Не купуйте зморщений, м’який часник або якщо на ньому наявні коричневі плями. Натомість краще обрати товсті головки часнику з сухою шкіркою.
- Вдома: Не зберігайте його у холодильнику, тому що в місці з підвищеною вологістю і з досить низькою температурою він може зіпсуватися. Натомість зберігайте його у темному та прохолодному місці у відкритому контейнері.
Як відомо, часник смачніший влітку, відразу після збирання врожаю, коли він сповнений аромату. В ці місяці ви можете знайти гарний часник на фермерському ринку. Заморожені ж голівки стають гострішими та трохи гіркуватими.
B. Як правильно почистити часник
Відомо безліч різних способів почистити часник досить швидко і без зайвого клопоту. Залежно від того, скільки зубчиків вам треба, ви можете використовувати різні методи. Якщо ви купуєте попередньо очищений часник, то можете пропустити цей крок.
Читайте також: Які бувають пряні трави та що з ними можна приготувати
1. Для 1 або 2 зубчиків
- Виріжте корінь зубчика часнику, відрізавши його ножем.
- Покладіть зубчик на обробну дошку.
- Потім натисніть на нього боком ножа. Під тиском лушпиння саме відокремиться від зубчика.
2. Для більшої кількості зубчиків часнику
- Натисніть долонею на цільну голівку часнику. Завдяки цій дії ви відокремите часник від кореня. Щоб докласти більше сили робіть це обома руками.
- Покладіть зубчики часнику до великої миски або будь-якого іншого герметичного контейнера, який набагато більший за кількість часнику, що знаходиться всередині.
- Поставте тарілку (або миску трохи меншого розміру) нагору дном на верхню частину миски. Міцно тримайте їх разом і енергійно струшуйте протягом 20-30 секунд.
- Викиньте всю шкірку часнику та все те зайве, що може залишитися на часнику. Шкірка має дуже легко зніматися.
C. Як правильно використовувати часник
Ступінь гостроти часнику можна контролювати у різний спосіб. Наведені нижче методи використовують багато кухарів для отримання необхідного їм смаку.
1. Зрозумійте, що робить смак часнику інтенсивнішим
Інтенсивність аромату часнику в стравах залежить від 2 моментів.
- Спосіб подрібнення: Залежно від того, як ви ріжете часник, ви можете отримати більш інтенсивний смак і запах навіть від 1 зубчика. Один цілий зубчик не дасть такого ж інтенсивного аромату, як подрібнений. Подрібнений часник буде м’якшим, ніж нарізаний. Нарізаний на смужки часник не такий гострий, як нарізаний на маленькі кубики або потертий. Все це пояснюється тим, що чим дрібніше нарізано часник, тим більше клітин було пошкоджено. Виходить так, що тим більше хімічних компонентів вступило в реакцію та тим гострішим і ароматнішим буде часник.
- Кількість: Чим більше часнику ви використовуєте, тим більше часникового аромату ви отримаєте.
2. Подрібніть часник за допомогою правильних інструментів
Оскільки інтенсивність смаку та гострота залежать від того, наскільки дрібно ви поріжете часник, ви відчуєте велику різницю, коли дрібно наріжете часник ножем і коли натрете його на дрібній тертці. Ось приклади зміни інтенсивності смаку та запаху часнику:
- Подрібнити ножем: відносно м’який смак та аромат, не різкий, ніжний та солодкий.
- Розчавити часник у часникочавці: має сильніший аромат, ніж подрібнений ножем, на язиці відчувається невелике печіння. Трохи солодкий, але й трохи гоструватий.
- Потерти на дрібній тертці: печіння у роті з’являється швидше, відчувається різкий смак. Має неприємний гіркий присмак, який залишається в роті, але досить слабкий.
Майте на увазі, що чим довше ви готуєте часник, тим менш інтенсивним буде його аромат. Тому після певного моменту приготування, наприклад, якщо ви готуєте тушковане рагу, вже не матиме значення, яким способом ви подрібнювали часник: його смак вже не буде таким відчутним.
3. Створюйте різні відтінки аромату та змішуйте часник з іншими інгредієнтами
Для того, щоб по-справжньому розкрити весь смак та аромат часнику, вам треба комбінувати його з іншими інгредієнтами. Для приготування будь-якої страви, в якій смак часнику має бути яскраво виражений, ви можете спробувати виконати таке.
- Ви можете використовувати часник окремо як самостійний інгредієнт. Дуже часто для того, щоб відтворити певний смак, вам потрібно буде використовувати тільки часник, не додаючи нічого зайвого. Пластинки, зубчики або іноді навіть нарізані шматочки часто додають відносно близько до кінця приготування. Досить зовсім небагато часу, щоб часник перестав бути таким гострим на смак.
- Спробуйте додати до оливкової олії зубчик часнику. Треба лише трохи придавити часник і злегка нагріти його в олії на помірному вогні, поки часник не зашипить. Потім перелийте готову олію без часнику в будь-яку місткість. Олія набуде дуже ніжного, солодкого і трохи часникового присмаку.
- Замаринуйте основні інгредієнти з сирим подрібненим часником, змішаним з олією та сіллю. Сіль витягне з часнику різкий аромат, а олія рівномірно розподілить часниковий смак по всій страві.
Якщо ви готуєте за рецептом, де потрібний часник, але більше для надання страві певного аромату, ви можете звести до мінімуму його гостроту, виконавши такі дії.
- Змішайте часник із кислими продуктами, такими як лимон або лайм. Якщо ви натрете зубчик часнику і змішаєте його з цими інгредієнтами, то отримаєте суміш, що містить міцний, але м’який часниковий смак і аромат без будь-якої гостроти.
- Вийміть серцевину часнику. Якщо ви використовуєте часник взимку або навесні, тобто через довгий час після його збирання, завжди краще видаляти серцевину.
- Готуйте на помірному вогні, не поспішайте. Повільно обсмажуйте цілісний зубчик часнику (знову ж таки, інтенсивність смаку залежить від методу нарізання, як ми вказали в пунктах №1 та №2 відповідного розділу) або запікайте в духовці за середньої температури.
Тепер ви озброєні новими знаннями, які допоможуть вам додавати часник до будь-якої страви та отримувати різні варіації смаку й аромату цього інгредієнта.