Соус надає будь-якій страві неповторного смаку та аромату, і, безумовно, найпопулярнішими соусами є кетчуп і майонез, адже їх можна просто купити в магазині без будь-яких проблем. Але купуючи кетчуп або майонез, багато людей забуває, що вони шкідливі не лише для фігури, але і для здоров’я.
Пропонуємо вам 7 соусів, які заткнуть за пояс майонез і кетчуп, додаючи дивовижний смак звичним стравам.
Іспанський соус-сальса
Соус-сальса можна додавати до пасти. За бажанням можна додати спеції — багатьом гурманам подобається сальса брава з паприкою та кмином.
Інгредієнти:
- 1 зубчик часнику
- 15 помідорів чері
- 20 грамів зеленої цибулі
- 20 грамів кропу
- 1 чайна ложка бальзамічного оцту
- 1 столова ложка томатної пасти
- 1 столова ложка оливкової олії
- Сіль і перець до смаку.
Спосіб приготування:
- Ретельно помийте помідори, цибуля, кріп і подрібніть в блендері разом з часником.
- До отриманої маси додайте томатну пасту, оцет і оливкову олію.
- Додайте сіль та перець до смаку перелийте в соусник.
Читайте також: Ця ялинка швидко зникне зі стола. Чудове святкове частування!
Заправка для салату
Такий соус чудово підійде для улюбленого овочевого салату.
Інгредієнти:
- 3 столові ложки оливкової олії
- 2 столові ложки бальзамічного оцту
- 1 зубчик часнику
- сіль і перець до свого смаку.
Спосіб приготування:
- Перемішайте в мисці оливкову олію, бальзамічний оцет і подрібнений часник.
- Додайте сіль та перець до свого смаку, добре перемішайте.
Соус з кропу
Кроповий соус чудово підходить, як добавка до овочевих і м’ясних страв або заправка до салатів.
Інгредієнти:
- 20 грамів кропу
- 6 зубчиків часнику
- 1 лимон
- половина чайної ложки цедри лимона
- 100 мл оливкової олії
- сіль до свого смаку.
Спосіб приготування:
- Дрібно наріжте кріп і зніміть цедру з лимона.
- Подрібніть всі інгредієнти в блендері та перекладіть готовий соус у банку.
Соус дзадзикі
Дзадзикі — один з найпопулярніших видів холодного соусу грецької кухні. Він дуже ніжний, соковитий та ароматний.
Інгредієнти:
- 2 зубчики часнику
- 1 огірок
- 125 мл йогурту
- 1 столова ложка оливкової олії
- 1 столова ложка лимонного соку
- 20 грамів петрушки
Спосіб приготування:
- Подрібніть часник і дрібно наріжте петрушку.
- Помийте огірок і натріть на тертці, а потім відтисніть від соку.
- Ретельно перемішайте всі інгредієнти.
Кисло-солодкий соус
Кисло-солодкий соус — знахідка азійської кухні, яка додає цікавий аромат м’ясу.
Інгредієнти:
- 4 столові ложки води
- 1 чайна ложка кукурудзяного борошна
- 2 столові ложки цукру
- 2 столові ложки оцту
- 1 столова ложка томатної пасти
- 1 столова ложка соєвого соусу
- 3 столові ложки апельсинового соку
Спосіб приготування:
- Розведіть кукурудзяну муку кип’яченою водою.
- У каструлі змішайте цукор, оцет, томатну пасту, апельсиновий сік і соєвий соус. Додайте розведену кукурудзяну муку та доведіть до кипіння.
- Соус подається в гарячому вигляді.
Соус песто
Соус «Песто» родом з Італії. Традиційно соус готується з базиліку, але можна готувати з додаванням петрушки або кропу.
Інгредієнти:
- 60 грамів базиліка
- 2 зубчики часнику
- 50 грамів пармезану
- 3 столові ложки кедрових горіхів
- 100 мл оливкової олії
- сіль до свого смаку.
Спосіб приготування:
- Базилік обполоснути прохолодною водою та відокремити листя від стебел, добре просушити.
- Великими шматками наріжте часник і натріть на тертці сир.
- Викладіть в чашку блендера всі інгредієнти, крім олії. Оливкову олію потрібно додавати поступово, у міру збивання в міксері.
Сирний соус
Сирним соусом можна урізноманітнити будь-яке меню, він ідеально доповнює овочеві страви, гарніри з картоплі, рису або іншої крупи, добре підходить до м’яса, риби й запеченої курочки.
Інгредієнти:
- 200 грамів плавленого сиру
- 10 мл рослинної олії
- 20 мл вершків
- 3 столові ложки кедрових горіхів
- 50 грамів твердого сиру
- приправи до смаку.
Спосіб приготування:
- Натріть 50 грамів твердого сиру на тертці.
- Змішайте в каструлі плавлений сир, вершки та рослинну олію і доведіть до кипіння.
- Додайте твердий сир і приправи, проваріть ще кілька хвилин і дайте соусу охолонути.
Смачного!