Рецепти соусів, які втруть носа майонезу та кетчупу

Соус надає будь-якій страві неповторного смаку та аромату, і, безумовно, найпопулярнішими соусами є кетчуп і майонез, адже їх можна просто купити в магазині без будь-яких проблем. Але купуючи кетчуп або майонез, багато людей забуває, що вони шкідливі не лише для фігури, але і для здоров’я.

Пропонуємо вам 7 соусів, які заткнуть за пояс майонез і кетчуп, додаючи дивовижний смак звичним стравам.

Іспанський соус-сальса

соус

Соус-сальса можна додавати до пасти. За бажанням можна додати спеції — багатьом гурманам подобається сальса брава з паприкою та кмином.

Інгредієнти:

  • 1 зубчик часнику
  • 15 помідорів чері
  • 20 грамів зеленої цибулі
  • 20 грамів кропу
  • 1 чайна ложка бальзамічного оцту
  • 1 столова ложка томатної пасти
  • 1 столова ложка оливкової олії
  • Сіль і перець до смаку.

Спосіб приготування:

  1. Ретельно помийте помідори, цибуля, кріп і подрібніть в блендері разом з часником.
  2. До отриманої маси додайте томатну пасту, оцет і оливкову олію.
  3. Додайте сіль та перець до смаку перелийте в соусник.

Читайте також: Ця ялинка швидко зникне зі стола. Чудове святкове частування!

Заправка для салату

соус

Такий соус чудово підійде для улюбленого овочевого салату.

Інгредієнти:

  • 3 столові ложки оливкової олії
  • 2 столові ложки бальзамічного оцту
  • 1 зубчик часнику
  • сіль і перець до свого смаку.

Спосіб приготування:

  1. Перемішайте в мисці оливкову олію, бальзамічний оцет і подрібнений часник.
  2. Додайте сіль та перець до свого смаку, добре перемішайте.

Соус з кропу

соус

Кроповий соус чудово підходить, як добавка до овочевих і м’ясних страв або заправка до салатів.

Інгредієнти:

  • 20 грамів кропу
  • 6 зубчиків часнику
  • 1 лимон
  • половина чайної ложки цедри лимона
  • 100 мл оливкової олії
  • сіль до свого смаку.

Спосіб приготування:

  1. Дрібно наріжте кріп і зніміть цедру з лимона.
  2. Подрібніть всі інгредієнти в блендері та перекладіть готовий соус у банку.

Соус дзадзикі

соус

Дзадзикі — один з найпопулярніших видів холодного соусу грецької кухні. Він дуже ніжний, соковитий та ароматний.

Інгредієнти:

  • 2 зубчики часнику
  • 1 огірок
  • 125 мл йогурту
  • 1 столова ложка оливкової олії
  • 1 столова ложка лимонного соку
  • 20 грамів петрушки

Спосіб приготування:

  1. Подрібніть часник і дрібно наріжте петрушку.
  2. Помийте огірок і натріть на тертці, а потім відтисніть від соку.
  3. Ретельно перемішайте всі інгредієнти.

Кисло-солодкий соус

соус

Кисло-солодкий соус — знахідка азійської кухні, яка додає цікавий аромат м’ясу.

Інгредієнти:

  • 4 столові ложки води
  • 1 чайна ложка кукурудзяного борошна
  • 2 столові ложки цукру
  • 2 столові ложки оцту
  • 1 столова ложка томатної пасти
  • 1 столова ложка соєвого соусу
  • 3 столові ложки апельсинового соку

Спосіб приготування:

  1. Розведіть кукурудзяну муку кип’яченою водою.
  2. У каструлі змішайте цукор, оцет, томатну пасту, апельсиновий сік і соєвий соус. Додайте розведену кукурудзяну муку та доведіть до кипіння.
  3. Соус подається в гарячому вигляді.

Соус песто

соус

Соус «Песто» родом з Італії. Традиційно соус готується з базиліку, але можна готувати з додаванням петрушки або кропу.

Інгредієнти:

  • 60 грамів базиліка
  • 2 зубчики часнику
  • 50 грамів пармезану
  • 3 столові ложки кедрових горіхів
  • 100 мл оливкової олії
  • сіль до свого смаку.

Спосіб приготування:

  1. Базилік обполоснути прохолодною водою та відокремити листя від стебел, добре просушити.
  2. Великими шматками наріжте часник і натріть на тертці сир.
  3. Викладіть в чашку блендера всі інгредієнти, крім олії. Оливкову олію потрібно додавати поступово, у міру збивання в міксері.

Сирний соус

Сирним соусом можна урізноманітнити будь-яке меню, він ідеально доповнює овочеві страви, гарніри з картоплі, рису або іншої крупи, добре підходить до м’яса, риби й запеченої курочки.

Інгредієнти:

  • 200 грамів плавленого сиру
  • 10 мл рослинної олії
  • 20 мл вершків
  • 3 столові ложки кедрових горіхів
  • 50 грамів твердого сиру
  • приправи до смаку.

Спосіб приготування:

  1. Натріть 50 грамів твердого сиру на тертці.
  2. Змішайте в каструлі плавлений сир, вершки та рослинну олію і доведіть до кипіння.
  3. Додайте твердий сир і приправи, проваріть ще кілька хвилин і дайте соусу охолонути.

Смачного!

За матеріалами

ТУТКА - Відпочивай корисно
Рецепти соусів, які втруть носа майонезу та кетчупу