Відрізнити низькоякісний продукт від гарного найкраще за допомогою професійної експертизи. А в домашніх умовах можуть бути корисні хитрощі, перевірені поколіннями та ті, які базуються на властивостях оригінальних продуктів. Наприклад, у соєвого м’яса не буває прожилок, натуральна сметана розчиняється в гарячій воді, а справжнє коров’яче молоко має жовтий відтінок і жирність не менше 3,2%.
Ми в Тутка ознайомилися з рекомендаціями, завдяки яким ви не потрапите на гачок недобросовісних виробників, кухарів і просто шахраїв.
Плавлені сири
Справжній сир на 100% складається з молочних жирів. Для його виробництва використовують молоко, вершки, інші продукти перероблювання молока та сіль. Якщо в складі є рослинний жир, — це сирний продукт. Він коштує дешевше і містить інгредієнти, які відтворюють колір, запах і фактуру сиру. Якщо їсти його регулярно, це завдасть шкоди здоров’ю.
Як відрізнити підробку:
- Маса гарного плавленого сиру однорідна, в ній можуть бути порожнечі, але не бульбашки. Він не кришиться, не прилипає до зубів, не гірчить. Його колір не має бути надто насиченим.
- Якщо замість слова «сир» на етикетці вказане словосполучення «плавлений продукт» або «продукт з сиру», то це сирний продукт.
- Сирні плавлені пластинки для бутербродів – це теж сирні продукти, їх не рекомендують давати дітям. Замість них краще використовувати звичайну сирну нарізку.
Дитячі фруктові та овочеві пюре
У складі якісного пюре не має бути нічого, крім овочів, фруктів або м’яса. Сіль і цукор можуть бути присутніми тільки у вихідній сировині. Іноді склад виглядає нормальним, але всередині баночки просто суміш дешевого яблучного пюре з підсолодженою водою, барвниками, глутаматом натрію й ароматизаторами.
Як відрізнити підробку або неякісний продукт:
- Змішайте 2-3 ст. л. дитячого пюре та 1/2 ч. л. соди та нагрійте масу в мікрохвильовці протягом 15-20 секунд. Натуральне пюре потемніє, а підробка не змінить свого кольору.
- Зверніть увагу на інформацію про енергетичну цінність продукту: кількість цукру на 100 г не має перевищувати кількості вуглеводів.
- Деякі виробники додають до пюре крохмаль, щоб воно було більш густим. Перевірити це просто: в склянці води розведіть 2 ст. л. дитячого пюре і додайте кілька крапель йоду. Добре перемішайте. Якщо вміст склянки стає синьо-фіолетовим, то продукт, швидше за все, містить крохмаль або інший згущувач, що має бути зазначено на пакуванні. В іншому випадку перед вами підробка або виробник навмисне намагається ввести вас в оману.
- Крапніть трохи пюре на долоню і злегка потріть пальцем: якщо до продукту були додані ароматизатори, на долоні залишиться масляниста плівка.
Читайте також: 13 модних, але дорогих продуктів, які можна замінити на не менш корисні відповідники
Дитяча суміш
- Дитячу суміш найкраще купувати в пакуваннях, які важко деформувати при транспортуванні: це гарантія того, що з вмістом нічого не станеться до його відкривання споживачем. Чудово себе зарекомендувала металева тара.
- Іноді дитина відмовляється їсти звичну суміш в новому пакуванні. Так буває, якщо суміші роблять в різних країнах і при однаковій рецептурі різниться вихідна сировина. Зв’яжіться з виробником: вам пояснять, як розрізняти такі суміші перед придбанням за кодами на упакуваннях.
Як відрізнити підробку:
- Розмішайте в склянці води 1 ст. л. суміші: в якісному продукті не має утворюватися грудочок.
- Додайте кілька крапель йоду: якщо в складі є борошно або крохмаль (їх додають, щоб додати в’язкості), суміш набуде синюватого відтінку.
- Звертайте увагу на пакування продукту: тьмяні кольори, погано надруковані букви або просто дивне оформлення – це очевидні ознаки підробки.
Крабове м’ясо в кафе і ресторанах
М’ясо справжнього краба дуже дороге, і роли з ним обійдуться в кілька сотень гривень. Тому майже у всіх закладах замість крабового м’яса в суші та роли додають його імітацію – крабові палички або сурімі, тобто перемелене філе білих океанічних риб. Хитрі кухарі ще й дрібно нарізають палички, щоб заплутати гостя. У більшості випадків в цьому продукті також буде соєвий білок, штучні ароматизатори та барвники.
Як відрізнити підробку:
- М’ясо мусить бути соковитим і м’яким, з ледь помітним солодкуватим ароматом. За своєю фактурою воно ніжне, трохи прозоре на краях, ненасиченого білого кольору і нещільне.
- Найкраще замовляти такі страви, де краба або його частини подають в панцирі. Тьмяний колір панцира свідчить про те, що продукт зіпсований.
Свинина і рослинне м’ясо під виглядом яловичини
Часто замість яловичини людям продають дешевше м’ясо – курку або свинину. Найпростіше це зробити, якщо підмішати м’ясо в фарш, ковбаси, субпродукти й напівфабрикати.
Інший вид імітації – це м’ясо з пшеничного білка або сої. Найчастіше таке трапляється в недорогих кафе та їдальнях. Якщо людина з алергією на сою з’їсть такий бургер, думаючи, що котлета зроблена зі справжньої яловичини, наслідки можуть бути досить сумними.
Як відрізнити підробку:
- Зверніть увагу на колір свіжого м’яса: свинина має рожевий відтінок, яловичина – від темно-червоного до бордового. Щоб перевірити, чи не піддавалося м’ясо фарбуванню, промокніть його білою паперовою серветкою: якщо продавець хитрує, серветка забарвиться у колір.
- Рослинне м’ясо в готовій страві важко відрізнити на смак від справжнього. Придивіться: у сої немає прожилок і хрящиків, а колір продукту неприродно насичений. Якщо таке м’ясо підпалити, то за запахом воно буде нагадувати смажені млинці.
Молочний продукт і молоко
Молоко, яке було отримане від корови та не піддавалося жодній обробці, хіба що пастеризації, називають цільним. Воно має жовтуватий відтінок і жирність не менше 3,2%. Щоб зробити напій більш придатним для пиття, його доводять до стану норми: зменшують або збільшують жирність, знезаражують. Виходить нормалізоване молоко.
Як відрізнити підробку і неякісний продукт:
- Вибирайте незбиране або нормалізоване молоко, яке має жирність від 3,2%. Якщо воно менш жирне, то розбавлене сухим молоком і не може служити повноцінним джерелом вітамінів і мінералів. Його рекомендується використовувати тільки як інгредієнт для кулінарних виробів.
- Додайте в 1 ст. л. молока краплю йоду: якщо в ньому немає добавок, то йод залишиться жовтувато-коричневим. Якщо колір став зеленим, з’явилися сині плями та осад, то в молоці, можливо, є крохмаль, який був доданий для густоти.
- Дітям рекомендується давати нормалізоване ультрапастеризоване молоко жирністю не менше 3,2%, яке додатково збагачене кальцієм. Це гарантія того, що незбиране коров’яче молоко точно убезпечили від можливих небезпечних бактерій, зберігши корисні властивості напою, а потім відновили потрібний рівень кальцію.
- Іноді до молока додають соду для збільшення терміну зберігання. Перевірити її наявність можна так: до невеликої кількості молока додайте 1 ч. л. оцту і добре перемішайте. Якщо напій без домішок, білок згорнеться. А якщо є сода, то з’явиться пінка.
- Людям з непереносністю лактози рекомендується замість знежиреного молока пити рослинне. Найчастіше воно робиться з рису, соєвих бобів, кокосу або мигдалю. Воно набагато корисніше, ніж відновлене або знежирене, але все ж не може замінити натуральне молоко з усіма вітамінами та мінералами, які в ньому містяться.
Майонез
Майонез – це простий соус з яєць, олії, лимонного соку, гірчиці й приправ. Шкідливим він може стати через часте вживання і домішки, які використовують виробники, щоб продукт отримав потрібний колір, запах, фактуру або довго зберігався.
Як відрізнити низькоякісний продукт:
- Якщо вам пропонують натуральний майонез, перевіряйте термін придатності: чим він коротший, тим краще. Домашній майонез простоїть в холодильнику лише кілька діб. Чим довший термін придатності, тим більше консервантів і тим менше рослинної олії в складі.
- До невеликої кількості продукту додайте 1-2 краплі йоду, почекайте 30 секунд і перемішайте. Якщо виробник додав крохмаль як згущувач, то плями йоду забарвляться в синьо-фіолетовий колір.
- У щойно розпочатого свіжого майонезу не має відшаровуватися олія або з’являтися бульбашки. Це ознаки зіпсованого продукту.
Сметана
Добра сметана зроблена з вершків. Жодного рослинного жиру в ній бути не повинно. Більше користі буде від того продукту, який має короткий термін зберігання.
Про користь і шкоду знежиреної сметани сьогодні ведуться активні суперечки. Фактично це продукт зі схожим смаком, кольором і консистенцією, що не має при цьому ніяких позитивних властивостей і нерідко виготовлений з сухих молочних білків.
Як відрізнити неякісний продукт або підробку:
- Додайте 1 ч. л. сметани в склянку окропу і перемішайте. Якщо продукт натуральний, то він повністю розчиниться. Підробка дасть помітний осад і розчиниться частково.
- До невеликої кількості сметани додайте 1-2 краплі йоду. Якщо виробник використовував крохмаль для густоти, то краплі набудуть синьо-фіолетового кольору.
- На скло крапніть трохи сметани й залиште до повного висихання. Гарна сметана розподілиться по поверхні рівним шаром, підробка ж дасть крупинки та розводи.
Справжня сіль і небезпечна приправа
Як відрізнити неякісний продукт:
- Визначити, що перед вами технічна сіль, а не харчова, досить просто: насипавши її на долоню, ви відчуєте печіння. Вживати такий продукт у їжу небезпечно!
- Розчиніть 1-2 ч. л. гімалайської рожевої солі у воді та розмішайте. Якщо колір води змінився, перед вами підробка: в найкращому випадку це проста кам’яна сіль з барвником. Цей самий тест корисний для перевірки якості ароматичних солей, якщо до їх складу не входять спеції, що передають продукту свій колір, наприклад, куркума.
Шоколад з какао-масла або рослинних жирів
Як відрізнити неякісний продукт:
- Уважно вивчайте пакування. У складі гарного шоколаду має бути не менше 35% какао-бобів, в молочному – від 25%, в білому – від 20% какао-масла.
- Якщо серед інгредієнтів вказані пальмова олія, кокосові або кондитерські жири, то це шоколад нижчої якості. Не варто давати його дітям.
- Поверхня доброї плитки має бути блискучою. Вона розламується м’яко, без хрускоту, на місці зламу поверхня матова, без сірого відтінку або нальоту.
Морозиво
У складі повинні бути натуральні вершки або молоко, цукор, вершкове масло, яйця, допускається застосування натуральних ароматизаторів і смакових домішок.
Ніколи не купуйте морозиво, яке зберігається поряд з іншими замороженими продуктами: не виключена ймовірність забруднення ласощів небезпечними бактеріями. Тому краще не замовляти морозива в кафе, якщо ви не бачите, де та як його зберігають.
Як відрізнити неякісний продукт:
- Якщо на поверхні морозива видно кристалики льоду, воно, швидше за все, зроблене з сухого, дешевшого молока.
- Підігрійте невелику кількість морозива в мікрохвильовці: низькоякісний продукт буде пінитися і рівномірно розтане, гарні ж ласощі топляться частинами, поверхня при цьому буде гладенькою.
- Наявність рослинних жирів у складі можна запідозрити, якщо після поїдання морозива на губах відчувається масляниста плівка.
Розчинна кава
Якість розчинної кави безпосередньо залежить від її складу і технології приготування. Краще віддати перевагу сублімованим продуктам: у них рівні гранули карамельного кольору, ніжний і приємний аромат.
У розчинній каві дуже мало кофеїну, але багато домішок, які важко назвати корисними. Краще заварювати мелену каву тонкого помелу, використовуючи швидкий і простий рецепт: довести воду до кипіння, засипати в турку каву і почекати кілька секунд, поки не підніметься пінка. Готово!
Як відрізнити неякісний продукт:
- Зверніть увагу на етикетку. Термін придатності не повинен перевищувати 24 місяці. Найкраще, якщо між датою виготовлення та датою упакування пройшло якомога менше часу.
- Скляна банка дозволяє розглянути якість гранул. На дні упакування не має бути пилу або дрібних білих ворсинок. Гранули великі, однакові за розміром.
- Насипте в склянку з холодною водою 1-2 ч. л. кави. Якщо виробник вирішив заощадити, додавши до неї цикорій, то вода забарвиться в темно-рудий колір, а кава почне швидко опускатися на дно склянки. Якісний продукт плаває на поверхні води, поступово розчиняючись в ній.
- Стисніть дрібку кави в паперовій серветці: якщо виробник використовував барвник, то папір забарвиться.
А які хитрощі використовуєте ви, щоб відрізнити підробку від оригінального продукту?