Чому не можна їсти вівсянку на сніданок

Ми часто чуємо, що вівсянка на сніданок — це запорука вдалого дня і чудового настрою. Але що буде, якщо їсти її щоранку?

Вівсянка на сніданок

Англійці, раціон яких зазвичай не обходиться без цієї корисної крупи, скажуть, що все буде чудово. Але з ними згодні далеко не всі. Як і у будь-яких інших продуктів, у вівсяної каші є свої недоліки, і сьогодні ми дізнаємося про них докладніше.

вівсянка

Переваги

Вівсянка — рекордсмен серед каш за змістом алюмінію, бору, заліза. Містить вітаміни групи B, біотин, клітковину. За вмістом білка поступається тільки пшоняній та гречці. З глікемічним індексом 55 знаходиться приблизно посередині рейтингу круп.

вівсянка

У вівсяній крупі містяться натуральні антиоксиданти, які підвищують опірність організму до негативних впливів навколишнього середовища. Кальцій і фосфор у складі вівса необхідні для розвитку кісткової системи людини, а велика кількість заліза робить вівсянку корисною їжею для профілактики недокрів’я.

Недавні дослідження визначили, що у волокнах вівса міститься дуже важливий елемент для зниження рівня шкідливого холестерину — бета-глюкан. Вживання 3 г розчинних волокон вівса допомагає знизити рівень холестерину на 8-23%. Дуже корисна вівсянка і для нормальної роботи шлунково-кишкового тракту.

У складі вівсянки присутня велика кількість протеїнів, що покращує стан м’язової маси. А холін, що міститься в ній, позитивно впливає на роботу печінки. Все це робить вівсяну кашу ідеальним сніданком, що дає енергію на багато годин і не дуже навантажує шлунок.

Читайте також: Продукт, який замінив мені м’ясо, рибу і салат

Недоліки

Горіхи, бобові та деякі крупи містять фітинову кислоту, яка перешкоджає засвоєнню цинку, магнію, заліза та кальцію в кишківнику. Без неї організм може засвоювати на 20% більше заліза і на 60% більше магнію. Це серйозні цифри, погодься.

вівсянка

Фітинова кислота є й у вівсяній крупі. Це, звичайно, не означає, що від неї потрібно відмовитися. Але тим, хто страждає порушеннями мінерального обміну, має проблеми з кістками та остеопороз, не варто їсти вівсяну кашу кожен день. І тим більше потрібно утриматися від монодієт, які на ній базуються.

Є також способи зменшити вміст фітинової кислоти у вівсянці. Для цього крупу можна попередньо замочити. Допоможе також додавання кислого середовища, наприклад, лимонного соку або декількох ложок йогурту.

вівсянка

Саме тому треба завжди промивати крупи та бобові. До речі, в’язка рідина, одержана в результаті відварювання плодів бобових культур, називається аквафаба та прекрасно замінює яйця як в солодких стравах типу вафель і безе, так і в несолодких, наприклад, в майонезі.

На закінчення скажемо, що немає продуктів, однаково корисних для кожного. І навіть найкращі з них не варті того, щоб обмежити ними свій раціон.

вівсянка

Адже отримати повний набір поживних речовин можна тільки з різноманітного та збалансованого меню. Повторимо народну мудрість — все добре в міру. Дотримуйтеся її, і вівсянка, приготована на сніданок 2-3 рази в тиждень, піде вам виключно на користь.

За матеріалами

ТУТКА - Відпочивай корисно
Чому не можна їсти вівсянку на сніданок