Для тих кухарів, хто небайдужий до своєї праці, може стати справжнім шоком те, як люди поводяться з їжею. Звичайно, ніхто не має права вказувати людині, як їсти різні страви, але в деяких випадках промовчати просто неможливо.
У Тутка не впевнені, що кожен відвідувач ресторану повинен перед їжею вивчати спеціальну інструкцію на три аркуші як їсти популярні страви. Але з точкою зору тих, хто вважає це за необхідне, ми познайомилися. Як бонус: виявилося, що піца «Пепероні» виглядає зовсім не так, як ми думали.
1. Суші нігірі
Чомусь вважається правильним брати їх паличками і замочувати рис в соєвий соус, хоча очевидно, що змочений рис може розвалитися. В Японії суші перевертають, щоб вмочити в соус рибу. До речі, їсти суші паличками теж неправильно. У дорогих японських ресторанах суші беруть пальцями.
2. Сир фета
Тільки через багато років я дізналася, що сир фету перед вживанням необхідно добре прополоскати холодною водою. Річ у тому, що якщо не змити розсіл, в якому він зберігається, сир виходить занадто солоним, а його смак втрачається. Чомусь про це не пишуть на упаковці!
3. Спагеті болоньєзе
Всесвітньо відома страва спагеті болоньєзе — це така безглузда комбінація, що і казати якось ніяково. Все дуже просто: цей соус, який, до речі, називається не болоньєзе, а рагу, найкраще подавати з пастою з яєчного тіста. Спагеті — погана ідея, тому що вони занадто слизькі й приходиться збирати соус виделкою. Добре, що є макарони з яєчного тіста, такі як фетучіне або тальятеле: їх шорстка поверхня набагато краще утримує шматочки м’ясного соусу.
Читайте також: 10 речей, які повинні з’явитися на кухні в кожної ледачої господині
4. Бекон
Ви досі смажите бекон на сковороді? Припиняйте це і вмикайте духовку. Так, це займе приблизно 20 хвилин, але результат того вартий. Річ у тім, що сковорідка занадто гаряча і тепло розподіляється нерівномірно. Так ви отримуєте шматочки, які з одного боку підгоріли, а з іншого ще недосмажені. А в духовці бекон готується повільніше і виходить більш однорідним.
5. Шоколад
Я відвідував курси дегустаторів шоколаду і тепер знаю, що для того, щоб відчути всю палітру смаків, ви повинні дати шоколаду трохи підтанути у вас в роті. Але, чесно кажучи, я досі їм його просто так.
6. Тортильї
Тортильї, які ви купуєте в магазині або які подають в кафе і ресторанах, по суті, ще не готові. Потрібно покласти їх на гарячу сковороду, щоб вони трохи здулися, і тільки потім їсти. Але більшість людей просто жують їх холодними, плоскими і зовсім позбавленими смаку.
7. Курка
Всі радять замочувати курку в розсолі, щоб зробити її більш соковитою. Насправді ви просто робите її більш мокрою і м’якою. Курка, яку ви купуєте в супермаркеті, вирощена на фабриці, де її м’язи просто не могли нормально сформуватися, тому все м’ясо приблизно однакової консистенції та смаку. А для збільшення маси в тушки закачують воду, що в принципі нівелює ідею замочування. Потрібно розуміти, що французький рецепт тушкованого півня, наприклад, був придуманий для приготування старих, жилавих півнів, які прожили цікаве життя, а не для сучасних пухких бройлерів. До них потрібен зовсім інший підхід.
8. Стейк
Стейк обов’язково повинен відпочити перед подачею. На жаль, в ресторанах так ніхто не робить, бо це збільшить час очікування, та й кому потрібні скарги на холодне м’ясо? Але насправді шматок вирізки, який добре відпочив, — це божественно. Найперше тому, що при розрізанні з нього не випливає сік. Але більш важливий смак, який виходить, коли жир починає укріплюватися. Якщо нарізати стейк тонкими смужками і посолити, він стає схожий на сашимі з тунця. Спробуйте, і ви забудете навіть своє перше шкільне кохання! Смак цієї страви просто божественний!
9. Майонез в гамбургері
У складанні гамбургера важливу роль відіграє те, яку саме половинку булочки змащувати майонезом. Я не жартую. Подумайте, навіщо взагалі в бургері майонез? Явно не для того, щоб зробити його більш соковитим і жирним — цього і так вистачає. Унікальність майонезу в тому, що це емульсія, здатна зв’язувати як рідину, так і жир. Тому майонез на нижній половинці булочки змішується з усіма соками, перетворюючись практично у вершковий соус, а крім того, захищає булочку від вологи. Якщо ж намастити майонез на верхню половинку, він просто залишиться там, ось і все.
10. Яблучна шкірка
Чистити яблука — це дуже погано. Це практично не впливає на їх калорійність, зате знижує вміст клітковини в 2 рази. Крім того, вживання яблучної шкірки знижує ризик захворіти на деякі види раку, такі як рак печінки та товстої кишки. Вона містить тритерпеноїди, які мають властивість руйнувати ракові клітини, а також запобігати утворенню нових.
11. Варена картопля
Коли я варю картоплю, я завжди кладу її в холодну воду, а вже потім на вогонь. Річ у тім, що якщо опустити картоплю в кип’ячу воду, вона приготується зовні набагато швидше, ніж усередині. А коли вода нагрівається поступово, температура розподіляється рівномірно.
12. Сюрстремінг
Я зі Швеції, і для мене переглядати ролики про те, як іноземці їдять сюрстремінг, нестерпно! Ну так, він погано пахне, але його треба промивати перед вживанням. Далі: ви берете хлібець, вершкове масло, скибочку картоплі та маленький шматочок оселедця. Він дуже солоний і ароматний, не потрібно їсти ціле філе за раз. Ще можна додати трохи сметани і червоної цибулі. Загалом, погугліть, будь ласка!
13. Сіль і цукор
Солити потрібно всі страви, в тому числі й солодкі. Наприклад, якщо ви варите солодку молочну вівсяну або рисову кашу, спочатку її потрібно підсолити доти, поки вона не стане смачною, а вже потім підсолоджувати (в зворотному порядку зробити це набагато складніше). Така страва буде набагато смачнішою, ніж просто їжа без солі. Практично всі солодкі страви стають значно смачнішими, якщо їх підсолити.
14. Тофу
Я безліч раз бачив, як люди беруть шматок тофу, гріють його, їдять і заявляють: «Ні, напевно, це все-таки не моє». Господи, тофу — це губка для смаків! Потрібно як мінімум спочатку вичавити з нього рідину, додати спецій і не забути трохи жиру й солі. Наприклад, можна взяти тофу, відтиснути, швидко замаринувати в суміші соєвого і гострого соусів, додати чорний перець, зіру, крапельку рідкого диму, потім нарізати шматочками і посмажити. Це буде неймовірний вибух смаку.
15. Салат “Цезар”
Ніхто не готує і не їсть цей салат правильно. Річ у тім, що справжній «Цезар» потрібно подавати з цілими листям ромен-салату та їсти руками. Так, я серйозно. Якщо він подається не так, то це якась дурня, а не салат. Особисто я працював тільки в одному ресторані, в якому робили нормальний «Цезар». Решта йшли на поводу у ідіотів й різали все на шматочки. І навіть в цьому унікальному місці знаходилися люди, які повертали салат на кухню, тому що він був «не порізаний». Дорослі люди… Втім, був один хлопець, про якого я з теплотою думаю досі: він їв «Цезар» руками, і після нього на тарілці залишилися тільки неприправлені основи листя салату. Ніколи не забуду цього хлопчину!
Бонус: що не так з піцою «Пепероні»
«Пепероні» перекладається як «солодкий перець», а те, що ви називаєте пепероні, — це салямі, до того ж досить поганої якості.
Щось з цього стало для вас відкриттям чи ви і так все життя їли суші і «Цезар» руками, а тортильї з магазину гріли на сковороді? А може, ви теж знаєте якісь страви, які ніхто, ну майже ніхто не їсть правильно?