Якщо курячі яйця збалансовано додавати до свого раціону, то вони принесуть користь мозку, серцю, очам. Ще вони допомагають зміцнити імунітет, покращують вашу шкіру та можуть допомогти при зниженні ваги. У них містяться такі корисні речовини, як селен, омега-3 і вітамін D. Ну і що вже й казати про те, що це просто смачно.
Ми в Тутка склали добірку з 10 страв, які можна приготувати з яєць за лічені хвилини.
1. Яйце рідке (некруте)
- Перед приготуванням помийте шкаралупу яєць водою.
- Щоб яйця не потріскалися, заздалегідь вийміть їх з холодильника. Також можна перед приготуванням проколоти голкою шкаралупу з одного боку.
- Покладіть яйця в невелику каструлю або каструлю, залийте холодною водою так, щоб вони повністю опинилися у воді.
- На сильному вогні доведіть воду до кипіння.
- Накрийте каструлю кришкою, вимкніть плиту та дайте яйцям постояти на гарячій конфорці 3 хвилини.
- Підготуйте посудину, наповнену холодною водою.
- Коли необхідний час пройде, перекладіть яйця в холодну воду та остудіть.
2. У мішечок
- Перед приготуванням помийте шкаралупу яєць водою.
- Повторюємо всі кроки з попереднього рецепта, але міняємо час приготування.
- Отже, покладіть яйця в невелику каструлю або каструлю, залийте холодною водою.
- На сильному вогні доведіть воду до кипіння. Закрийте місткість кришкою, вимкніть плиту та дайте яйцям постояти на гарячій конфорці 5 хвилин.
- Приготуйте посудину, наповнену холодною водою.
- Після закінчення приготування перекладіть яйця в холодну воду й остудіть.
3. Круто
- Перед приготуванням помийте шкаралупу яєць водою.
- Для того, щоб приготувати яйця круто, час їх приготування треба збільшити до 10-15 хвилин.
- Можна так само як і в попередніх рецептах, довести яйця до кипіння, накрити кришкою й залишити в гарячій воді.
- Якщо ви хочете, щоб білок був міцним, а жовток мав кремову текстуру, готуйте яйця 10 хвилин. Якщо ви хочете, щоб і жовток був щільним, залиште яйця в воді на 15 хвилин.
- Після остудіть яйця в крижаній воді.
Читайте також: 10+ оболонок продуктів, які можна їсти
4. Пашот
- Перед приготуванням помийте шкаралупу яєць водою.
- Для приготування яєць пашот візьміть широку каструлю або глибокий сотейник з високими стінками.
- Налийте воду й підігрівайте, поки на стінках посуду не з’являться маленькі бульбашки.
- Розбийте яйце в окрему миску, щоб переконатися в тому, що жовток залишився цілим.
- Якщо ви бачите, що жовток розпливається у воді, розмішайте воду по колу, щоб допомогти яйцю зберегти форму.
- Додайте по черзі стільки яєць, скільки ви хочете зварити.
- При необхідності розділіть їх лопаткою, щоб вони не злиплися.
- Варіть 3-4 хвилини, а потім за допомогою шумівки вийміть яйця з води.
- При необхідності промокніть дно шумівки паперовою серветкою, щоб видалити зайву вологу.
5. Яєчня
- Перед приготуванням помийте шкаралупу яєць водою.
- Візьміть сковороду з антипригарним покриттям.
- Розтопіть на ній шматочок вершкового масла або налийте трохи олії для смаження.
- Обережно розбийте на сковороду яйце.
- Посоліть його.
- Готуйте близько 3 хвилин.
6. Скрембл чи яєчня-бовтунка
- Перед приготуванням помийте шкаралупу яєць водою.
- Розігрійте сковороду, розтопіть на ній шматочок вершкового масла або налийте трохи олії для смаження.
- Розбийте яйця. Посоліть. Більше нічого не потрібно додавати.
- Лопаткою перемішайте яйця, поки вони смажаться.
- Приготування займе близько 2 хвилин.
7. Простий омлет
- Перед приготуванням помийте шкаралупу яєць водою.
- Розтопіть шматочок вершкового масла на розігрітій сковорідці або налийте в неї трохи рослинної олії для смаження.
- Розбийте на сковороду яйця, додайте сіль та спеції до свого смаку і відразу ретельно перемішайте все лопаткою.
- Смажте омлет 1-2 хвилини, потім лопаткою переверніть його на інший бік та готуйте також протягом 1-2 хвилин.
8. Омлет з молоком
- Перед приготуванням помийте шкаралупу яєць водою.
- В окремій мисці збийте вінчиком або виделкою яйця з молоком: 1 ст. л. молока на 1 яйце. Додайте сіль.
- На сковороді з антипригарним покриттям розтопіть шматочок вершкового масла або налийте трохи олії.
- Обережно вилийте збиті яйця на сковорідку.
- Готуйте 4-5 хвилин, потім обережно відокремте краю від сковорідки з допомогою лопатки та переверніть омлет.
- Готуйте ще 2-3 хвилини.
9. Італійський омлет
- Італійський омлет, або фриттата, – це страва, яке треба готувати не тільки на сковороді, а й в духовці.
- Перед приготуванням помийте шкаралупу яєць водою.
- Використовуйте сковорідку, яку можна ставити в духовку.
- На омлет з 2 яєць приготуйте невеликий пучок петрушки, половину помідора, половину невеликої цибулини, половину солодкого болгарського перцю, часник, сіль, перець, сир пармезан і олію для смаження.
- У мисці з’єднайте та збийте вінчиком або виделкою яйця, сіль, перець, тертий пармезан і нарізану дрібно петрушку.
- Часник, цибулю, помідор і болгарський перець помийте, почистьте та наріжте дрібно.
- Розігрійте олію в сковороді, обсмажте часник, через хвилину додайте цибулю, ще через хвилину – томати та болгарський перець.
- Обсмажуйте овочі протягом 5-6 хвилин на середньому вогні.
- Потім влийте яєчну суміш.
- Потримайте на середньому вогні кілька хвилин. Зачекайте, поки схопляться краї омлету. Серединка ще може залишатися рідкою.
- Потім поставте сковороду в розігріту до 180 ° C духовку на 13-15 хвилин.
10. Американський омлет
- Американський омлет ще називають денверським або західним.
- Перед приготуванням помийте шкаралупу яєць водою.
- Для омлету з 2 яєць візьміть 1 сосиску, половину помідора, половину цибулини, половину болгарського перцю, 30 грамів твердого сиру, сіль, перець і орегано. Всі інгредієнти наріжте кубиками.
- Збийте яйця в окремій мисці.
- На сковороді розігрійте трохи рослинної олії для смаження.
- Обсмажте цибулю протягом хвилини, потім додайте болгарський перець та помідор, сіль, перець і орегано. Обсмажуйте ще 4 хвилини. Вкінці додайте сосиску та обсмажуйте ще 2-3 хвилини. Начинка готова, її треба відкласти в бік.
- На розігріту сковорідку з олією вилийте збиті яйця.
- Обсмажуйте омлет 2-3 хвилини з одного боку, потім акуратно переверніть його лопаткою та обсмажуйте 2 хвилини з іншого боку.
- На одну половину омлету викладіть готову начинку, на іншу – тертий твердий сир.
- Потримайте омлет на сковорідці ще хвилину, щоб сир міг розтанути, а потім половинкою з сиром накрийте половинку з начинкою.
Смачного!