10 способів приготування яєць

Якщо курячі яйця збалансовано додавати до свого раціону, то вони принесуть користь мозку, серцю, очам. Ще вони допомагають зміцнити імунітет, покращують вашу шкіру та можуть допомогти при зниженні ваги. У них містяться такі корисні речовини, як селен, омега-3 і вітамін D. Ну і що вже й казати про те, що це просто смачно.

Ми в Тутка склали добірку з 10 страв, які можна приготувати з яєць за лічені хвилини.

1. Яйце рідке (некруте)

  • Перед приготуванням помийте шкаралупу яєць водою.
  • Щоб яйця не потріскалися, заздалегідь вийміть їх з холодильника. Також можна перед приготуванням проколоти голкою шкаралупу з одного боку.
  • Покладіть яйця в невелику каструлю або каструлю, залийте холодною водою так, щоб вони повністю опинилися у воді.
  • На сильному вогні доведіть воду до кипіння.
  • Накрийте каструлю кришкою, вимкніть плиту та дайте яйцям постояти на гарячій конфорці 3 хвилини.
  • Підготуйте посудину, наповнену холодною водою.
  • Коли необхідний час пройде, перекладіть яйця в холодну воду та остудіть.

2. У мішечок

  • Перед приготуванням помийте шкаралупу яєць водою.
  • Повторюємо всі кроки з попереднього рецепта, але міняємо час приготування.
  • Отже, покладіть яйця в невелику каструлю або каструлю, залийте холодною водою.
  • На сильному вогні доведіть воду до кипіння. Закрийте місткість кришкою, вимкніть плиту та дайте яйцям постояти на гарячій конфорці 5 хвилин.
  • Приготуйте посудину, наповнену холодною водою.
  • Після закінчення приготування перекладіть яйця в холодну воду й остудіть.

3. Круто

яйця

  • Перед приготуванням помийте шкаралупу яєць водою.
  • Для того, щоб приготувати яйця круто, час їх приготування треба збільшити до 10-15 хвилин.
  • Можна так само як і в попередніх рецептах, довести яйця до кипіння, накрити кришкою й залишити в гарячій воді.
  • Якщо ви хочете, щоб білок був міцним, а жовток мав кремову текстуру, готуйте яйця 10 хвилин. Якщо ви хочете, щоб і жовток був щільним, залиште яйця в воді на 15 хвилин.
  • Після остудіть яйця в крижаній воді.

Читайте також: 10+ оболонок продуктів, які можна їсти

4. Пашот

  • Перед приготуванням помийте шкаралупу яєць водою.
  • Для приготування яєць пашот візьміть широку каструлю або глибокий сотейник з високими стінками.
  • Налийте воду й підігрівайте, поки на стінках посуду не з’являться маленькі бульбашки.
  • Розбийте яйце в окрему миску, щоб переконатися в тому, що жовток залишився цілим.
  • Якщо ви бачите, що жовток розпливається у воді, розмішайте воду по колу, щоб допомогти яйцю зберегти форму.
  • Додайте по черзі стільки яєць, скільки ви хочете зварити.
  • При необхідності розділіть їх лопаткою, щоб вони не злиплися.
  • Варіть 3-4 хвилини, а потім за допомогою шумівки вийміть яйця з води.
  • При необхідності промокніть дно шумівки паперовою серветкою, щоб видалити зайву вологу.

5. Яєчня

  • Перед приготуванням помийте шкаралупу яєць водою.
  • Візьміть сковороду з антипригарним покриттям.
  • Розтопіть на ній шматочок вершкового масла або налийте трохи олії для смаження.
  • Обережно розбийте на сковороду яйце.
  • Посоліть його.
  • Готуйте близько 3 хвилин.

6. Скрембл чи яєчня-бовтунка

  • Перед приготуванням помийте шкаралупу яєць водою.
  • Розігрійте сковороду, розтопіть на ній шматочок вершкового масла або налийте трохи олії для смаження.
  • Розбийте яйця. Посоліть. Більше нічого не потрібно додавати.
  • Лопаткою перемішайте яйця, поки вони смажаться.
  • Приготування займе близько 2 хвилин.

7. Простий омлет

яйця

  • Перед приготуванням помийте шкаралупу яєць водою.
  • Розтопіть шматочок вершкового масла на розігрітій сковорідці або налийте в неї трохи рослинної олії для смаження.
  • Розбийте на сковороду яйця, додайте сіль та спеції до свого смаку і відразу ретельно перемішайте все лопаткою.
  • Смажте омлет 1-2 хвилини, потім лопаткою переверніть його на інший бік та готуйте також протягом 1-2 хвилин.

8. Омлет з молоком

яйця

  • Перед приготуванням помийте шкаралупу яєць водою.
  • В окремій мисці збийте вінчиком або виделкою яйця з молоком: 1 ст. л. молока на 1 яйце. Додайте сіль.
  • На сковороді з антипригарним покриттям розтопіть шматочок вершкового масла або налийте трохи олії.
  • Обережно вилийте збиті яйця на сковорідку.
  • Готуйте 4-5 хвилин, потім обережно відокремте краю від сковорідки з допомогою лопатки та переверніть омлет.
  • Готуйте ще 2-3 хвилини.

9. Італійський омлет

яйця

  • Італійський омлет, або фриттата, – це страва, яке треба готувати не тільки на сковороді, а й в духовці.
  • Перед приготуванням помийте шкаралупу яєць водою.
  • Використовуйте сковорідку, яку можна ставити в духовку.
  • На омлет з 2 яєць приготуйте невеликий пучок петрушки, половину помідора, половину невеликої цибулини, половину солодкого болгарського перцю, часник, сіль, перець, сир пармезан і олію для смаження.
  • У мисці з’єднайте та збийте вінчиком або виделкою яйця, сіль, перець, тертий пармезан і нарізану дрібно петрушку.
  • Часник, цибулю, помідор і болгарський перець помийте, почистьте та наріжте дрібно.
  • Розігрійте олію в сковороді, обсмажте часник, через хвилину додайте цибулю, ще через хвилину – томати та болгарський перець.
  • Обсмажуйте овочі протягом 5-6 хвилин на середньому вогні.
  • Потім влийте яєчну суміш.
  • Потримайте на середньому вогні кілька хвилин. Зачекайте, поки схопляться краї омлету. Серединка ще може залишатися рідкою.
  • Потім поставте сковороду в розігріту до 180 ° C духовку на 13-15 хвилин.

10. Американський омлет

яйця

  • Американський омлет ще називають денверським або західним.
  • Перед приготуванням помийте шкаралупу яєць водою.
  • Для омлету з 2 яєць візьміть 1 сосиску, половину помідора, половину цибулини, половину болгарського перцю, 30 грамів твердого сиру, сіль, перець і орегано. Всі інгредієнти наріжте кубиками.
  • Збийте яйця в окремій мисці.
  • На сковороді розігрійте трохи рослинної олії для смаження.
  • Обсмажте цибулю протягом хвилини, потім додайте болгарський перець та помідор, сіль, перець і орегано. Обсмажуйте ще 4 хвилини. Вкінці додайте сосиску та обсмажуйте ще 2-3 хвилини. Начинка готова, її треба відкласти в бік.
  • На розігріту сковорідку з олією вилийте збиті яйця.
  • Обсмажуйте омлет 2-3 хвилини з одного боку, потім акуратно переверніть його лопаткою та обсмажуйте 2 хвилини з іншого боку.
  • На одну половину омлету викладіть готову начинку, на іншу – тертий твердий сир.
  • Потримайте омлет на сковорідці ще хвилину, щоб сир міг розтанути, а потім половинкою з сиром накрийте половинку з начинкою.

Смачного!

За матеріалами

ТУТКА - Відпочивай корисно
10 способів приготування яєць