Найголовніша обрядова страва, з якої починається застілля під час Різдва чи Старого Нового року – це кутя. 10 рецептів, які ми вам пропонуємо – далеко не межа можливих варіантів її приготування
Основний принцип приготування куті – це поєднання вареної крупи, маку, сухофруктів і меду. Кожен компонент в куті має певне символічне значення: наприклад, зерна – відродження, а мед – солодка божественна їжа.
Залежно від своїх смакових переваг, ви можете використовувати різні крупи – пшеницю, овес, рис, пшоно, а також солодощі – мед, родзинки, курагу, чорнослив, інжир, цукати. Головне, щоб думки були чистими, а настрій – гарним.
Рецепт №1 Кутя з пшениці з медом, родзинками та горіхами
Інгредієнти:
- 200 грамів пшениці,
- 50 грамів родзинок,
- 50 грамів волоських горіхів,
- 100 грамів меду,
- сіль за смаком.
Приготування:
- Пшеницю промийте, замочіть в холодній воді на 3 години, потім знову промийте та варіть до готовності 2 години.
- Наприкінці варіння додайте до каші родзинки, посоліть та варіть 30 хвилин, потім відкиньте на друшляк.
- До куті додайте мед, розведений з кип’яченою водою, і подрібнені волоські горіхи.
Читайте також: 12 страв, які мають бути на Святий Вечір та що кожна з них символізує
Рецепт №2 Кутя з пшениці та горіхів
Інгредієнти:
- 200 грамів пшениці,
- 100 грамів маку,
- 50 грамів волоських горіхів,
- 150 грамів меду,
- 100 грамів вершків,
- дрібка солі.
Приготування:
- Пшеницю промийте та варіть до повної готовності 2,5-3 години, потім злийте воду та остудіть.
- Мак залийте окропом на 30 хвилин, потім розітріть в ступці або подрібніть блендером.
- Волоські горіхи підсушіть та подрібніть.
- Змішайте пшеницю, мак, горіхи, додайте мед, посоліть та залийте вершками.
- Подавайте кутю охолодженою.
Рецепт №3 Кутя з рису з мигдалем і курагою
Інгредієнти:
- 150 грамів рису,
- 100 грамів маку,
- 100 грамів мигдалю,
- 100 грамів кураги,
- цукор за смаком.
Приготування:
- Рис промийте, доведіть до кипіння, промийте холодною водою. Потім знову висипте рис у каструлю, додайте цукор і варіть у великій кількості води до повної готовності 15-20 хвилин. Відкиньте на друшляк і остудіть.
- Мигдаль ошпарте окропом, почистьте і подрібніть з цукром і невеликою кількістю кип’яченої води.
- Курагу помийте, замочіть на 30 хвилин у воді, потім подрібніть.
- Перемішайте всі інгредієнти куті.
Рецепт №4 Кутя з пшона та сухофруктів
Інгредієнти:
- 150 грамів пшона,
- 100 грамів сухофруктів,
- 50 грамів вершкового масла,
- цукор за смаком,
- дрібка солі.
Приготування:
- Подрібнені сухофрукти залийте гарячою водою та варіть 30-40 хвилин.
- Фрукти вийміть, до відвару додайте воду, цукор, сіль, пшоно та зваріть кашу.
- Остудіть кутю, додайте сухофрукти та вершкове масло.
Рецепт №5 Кутя з пшениці з варенням
Інгредієнти:
- 400 грамів пшениці,
- 100 грамів ягід або фруктів із варення.
Приготування:
- Пшеницю промийте, відваріть до готовності 2-3 години, відкиньте на друшляк, остудіть та перемішайте з ягодами або фруктами з варення.
- Якщо кутя вийшла густою, розведіть її невеликою кількістю варення, розведеного кип’яченою водою.
Рецепт №6 Кутя з мигдалевим молочком
Інгредієнти:
- 400 грамів суміші круп (пшениця, рис, овес),
- 200 грамів мигдалю,
- 100 грамів родзинок,
- мед за смаком,
- цукор за смаком,
- дрібка солі.
Приготування:
- Зерна промийте та замочіть в холодній воді на ніч.
- Потім знову промийте, залийте водою та варіть до готовності. Додайте цукор і сіль. Остудіть.
- Мигдаль розтовчіть в ступці та ретельно розітріть в кашку, поступово додаючи теплу кип’ячену воду. Потім процідіть мигдалеве молочко через марлю та відтисніть. Додайте мед і перемішайте.
- Мигдалеве молочко не зберігається довго, тому додайте його в кутю безпосередньо перед подачею.
Рецепт №7 Сира кутя з медом
Інгредієнти:
- 100 грамів пшениці,
- 30 грамів олії,
- 50 грамів меду.
Приготування:
- Гарненько промийте пшеницю, потім запарте окропом, щільно закрийте та залиште на ніч.
- Коли пшениця набрякне, злийте воду та заправте кутю розведеними у теплій кип’яченій воді медом і олією.
Рецепт №8 Горохова кутя
Інгредієнти:
- 200 грамів пшениці,
- 100 грамів гороху,
- 50 грамів олії,
- сіль за смаком.
Приготування:
- Пшеницю і горох попередньо замочіть на 3 години, потім промийте, залийте водою і варіть до готовності 2,5-3 години.
- Кутю посоліть та додайте олію.
Рецепт №9 Кутя з мармеладом
Інгредієнти:
- 200 грамів перлової крупи,
- 100 грамів родзинок,
- 100 грамів волоських горіхів,
- 50 грамів цукру,
- 100 грамів мармеладу,
- 100 мл узвару.
Приготування:
- Крупу промийте, залийте водою та варіть до готовності, 2 години. Приблизно через годину після закипання додайте промиті родзинки. Готову кашу промийте холодною водою.
- Подрібніть горіхи.
- Мед розчиніть в узварі.
- З’єднайте кутю, горіхи, мед і порізаний мармелад.
Рецепт №10 Кутя з рису з корицею
Інгредієнти:
- 150 грамів рису,
- 100 грамів родзинок,
- 100 грамів цукру,
- 20 грамів кориці.
Приготування:
- Рис промийте, відваріть у великій кількості води до готовності, відкиньте на друшляк і остудіть.
- Ізюм помийте та запарте на 30 хвилин окропом.
- До куті додайте родзинки, цукор, корицю та перемішайте.
Смачної куті та щасливого Різдва!